Män kvoteras till kvinnodominerade utbildningar
2004-07-29Till utbildningar inom vård och undervisning antas manliga sökande med förtur vid Karlstads universitet. I första urvalet har 44 behöriga män antagits inom ramen för fri kvot. Av dessa är det 23 som valt att utbilda sig till sjuksköterska och 11 inom social omsorg. Övriga finns på tandhygienist ,1, och lärarprogram mot yngre barn, 10.
Det som krävs av dessa manliga sökande är att de ska vara fullt behöriga och ha sökt Karlstads universitet i första hand. Alla män som uppfyller kriterierna kan inte räkna med att antas. Det är ingen absolut förtur. Jämn könsfördelning anses nämligen uppnådd, när andelen män och kvinnor svarar mot minst 40 respektive 60 procent. Till social omsorg mot socialpedagogik kunde till exempel alla män inte antas.
Universitet och högskolor har rätt att anta på annat än gymnasiebetyg och högskoleprov till maximalt tio procent av sina nybörjarplatser, om man därigenom kan öka den sociala och etniska mångfalden i studentgruppen. Det betyder, att Karlstads universitet skulle kunna anta bortåt 200 studenter inom fri kvot till sina program.
Kvinnor antas på motsvarande sätt inom fri kvot till högskole- och civilingenjörsprogram. Till dessa program har samtliga män och kvinnor antagits, varför regelverket inte behövde tillämpas.
- Vi har ett uppdrag att arbeta för en jämnare könsfördelning på våra utbildningar. Att kvotera in män på kraftigt kvinnodominerade utbildningar är ett av sätten vi använder oss av.Vi arbetar också för att dessa studenter ska trivas med sitt utbildnings- och yrkesval under studietiden, säger Lena Fries, avdelningschef för Studentservice på Karlstads universitet.
- Det krävs mycket mer arbete för att nå en jämnare könsfördelning. Vi måste bland annat intressera fler män att söka sig till dessa yrkesområden, något som ingår i rekryteringsarbetet vid universitetet. Men här krävs också insatser från andra aktörer i samhället, säger hon.
Den fria kvoten användas också till att reservera platser åt studenter som studerar basår och bastermin för att göra sig behöriga till naturvetenskapliga och tekniska studier. De som väljer ett collegeår för att få en mjukstart in i universitetet ges på samma sätt platser till kurser och program inom den fria kvoten. Collegeåret ger universitetet tillsammans med Värmlands folkhögskolor och sju vuxenutbildningar i länet: Arvika, Filipstad, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Storfors och Sunne. Just nu är cirka femtio studenter antagna till collegeåret och universitetet kan ta emot några fler.