Lyckat Öppet hus
2003-03-12Kanske bortåt 1 000 personer besökte universitetet i lördags. Ett 70-tal anställda och en engagerad grupp studenter såg till att arrangemanget blev lyckat. Men bra kan bli bättre.
Lördagen den 8 mars höll Karlstads universitet Öppet hus för allmänheten. Det fanns mycket att göra, titta på och lyssna till. Cirka 70 personer: studievägledare, lärare, personal från Studentservice, Vägvalet och Driftservice var engagerade. Ytterligare andra hade arbetat med information och andra förberedelser inför evenemanget. Dessutom var studenter från alla utbildningsföreningar på plats. Studenter från Institutionen Musikhögskolan Ingesund spelade i entrén och lärarstudenter lekte och spelade med barnen i gymnastiksalen.
Det är det fjärde året i rad som rekryteraren Anette Daleke håller i Öppet hus och hon är nöjd med årets besöksiffror.
– Vi räknade in cirka 600 som gick in genom stora entrén, men många gick in på andra ställen också och vi räknar med att det kom bortåt 1 000 personer. Förra året var det något fler, 1 200, men då hade vi stor draghjälp av det nya biblioteket.
– Studievägledarna berättar att de har fått många, bra frågor om utbildningarna. Det var bra fart i barnhörnan, lärarstudenterna där berättade att de hade haft fullt ös hela tiden. Jag tycker att tre timmar är lagom lång tid, den sista kvarten var det ganska tomt.
Informationsavdelningens Claes Asker med sonen Linus, 9 år, besökte Öppet hus i lördags.
– Linus uppskattade det. Vi var runt och tittade. Mest aktivitet var det vid mässan och i gympasalen där lärarstudenterna var. Vi var också bort till natur och miljö där det fanns en uppgift att bygga modeller av ärtor och tandpetare. Kanske inget för gymnasieungdomar, men kul för en nioåring.
– En nackdel, tycker jag, är att det var så utspritt. Man fick gå långa sträckor i tomma korridorer för att komma till de olika aktiviteterna. Det kunde gärna vara mer samlat.
Universitetets nya enhetschef för studentrekryteringen Kristina Fransson var förstås på plats för att se och lära.
– Det känns som om det var lyckat. Jag pratade med flera studievägledare efteråt och de hade haft många besökare som var mycket intresserade av utbildningarna, inte bara allmänt nyfikna på universitetet. Barnaktiviteterna var också väldigt populära.
– Det enda negativa som jag kan komma på nu var väl att programmen tog slut, men det var ju bra att de gick åt. Vi fick gå och kopiera upp fler.
En annan anställd som också besökte Öppet hus på fritiden var webbredaktören Andreas Evestedt.
– Det var ett välfyllt och varierande program, det fanns mycket att se och göra. Men det kändes väldigt utspritt. Man förlorar känslan av den trevliga stämningen med liv och rörelse som finns här på universitetet en vanlig dag. Nu var det ganska tyst och öde på många håll. Ett tips är att samla aktiviteterna mer. Kanske också ha något riktigt känt namn att locka med, en känd föreläsare eller ett bra band.
Några som märkte av att besökarna har svårt att hitta bort till de olika delarna av universitetet var arrangörerna i 12-huset där bland annat språk och medieutbildningarna finns. Andreas Nyström, studievägledare och adjunkt i engelska, arbetade där under dagen.
– Vi hade lite besökare. Det är svårt att få hit dem till 12-huset. Det är inte självklart att man hittar hit, trots att det är skyltat. Men de som kom trivdes och det var folk på alla aktiviteterna, men väldigt få eller inga alls på föreläsningarna.
– Det är i och för sig kul att få visa vårt hus, men når vi inte ut är det ju ingen vits. Nästa år bör vi nog flytta närmare entrén eller närmare Gläntan.
Studievägledaren Eva Einarsdotter (tidigare Olson-Kähäri) mötte många intresserade besökare.
– Särskilt roligt var det att träffa en man och hans son som hade bilat ända från Lund och upp hit, bara för att besöka universitetet. Sonen ska börja läsa här till hösten. De hade fått information om Öppet hus på nätet, på vår hemsida.
Anette Daleke passar på att rikta ett stort tack till alla som arbetat med Öppet hus och gymnasieinformationsdagarna!