Lyckade introduktioner för nya utbildningar
2001-09-28Platserna är fyllda och kurserna är igång. De ansvariga för universitetets nya program är nöjda efter höstens introduktioner. Här berättar de om informationsmöten, inledande kurser och samkväm.
Distansutbildning för tandhygienister hade ca tre sökande till var och en av de 44 platserna.
– Planeringsarbetet har varit mycket intensivt med många kreativa diskussioner, berättar Ulla-Britt Larsson på Institutionen för hälsa och vård.
Introduktionsveckan var intensiv. Utbildnings- och kursplaner gicks igenom och studenterna fick en miniutbildning i hur man använder konferensprogrammet First Class, hur man söker litteratur i biblioteket med mera. De fick också information om vikten av studentrepresentanter i ämnesråd, programråd, grundutbildningsnämnd och institutionsnämnd. Bilder på studenterna läggs ut i First Class tillsammans med deras personliga presentationer – allt för att studenter och lärare på ett enkelt sätt ska kunna lära känna varandra, trots att de inte ses så ofta.
– På torsdag eftermiddag när vi skildes från studenterna så var de nöjda även om veckan varit jobbig. Flera uttryckte även att de kände att de valt rätt utbildning. Vi antog 55 studenter till 44 studieplatser.
På lärarutbildningens 465 platser har nu 515 studenter registrerats.
– Intresset för läraryrket är fortfarande stort, säger Lennart Jansson på lärarutbildningen. Vi är mycket nöjda. Lärarutbildningens nya inriktningar har slagit väl ut och glädjande är att inriktningen Naturkunskap i vardagen är så attraktiv – 60 studerande har tackat ja till 40 platser.
Vid introduktionsträffarna med de nya lärarstuderande var Lagerlöfsalen fylld till sista plats plus ett antal extrastolar. De nyblivna studenterna fick sig gott om information till livs, samt ett tal av rektor på tema universitetsstudier i allmänhet och Karlstads universitet i synnerhet. Studentkören Sällskapet CMB bjöd på sångunderhållning.
– Jag vill också passa på att nämna det fantastiska arbete personal ute på institutioner och avdelningar gjort för att möjliggöra denna nya lärarutbildning.
Ansvariga på programvaruteknik kan känna sig stolta över det högsta söktrycket av universitetets alla tekniska program, 50 förstahandssökande till 30 platser.
– Det får vi vara mycket nöjda med, speciellt som det är första året programmet ges, säger Martin Blom på Institutionen för informationsteknologi. Till kursstart kallades runt 37 stycken för att täcka upp eventuella tidiga avhopp. Vi vet sen tidigare att alla ämnen som ingår i programmet ger bra kurser och har bra lärare så planeringen har mest rört kursordning och liknande. Det är första gången vi på datavetenskap antar studenter som bara har matematik C som förkunskap från gymnasiet så det ska bli spännande att se hur det går.
Programmet inleds med en kurs i matematik som ska ge de grunder som behövs i programmet.
– Studenterna på programvaruteknik kommer att läsa hela 20 poäng matematik, plus de fem inledande poängen, och det kommer nog att kräva en del av dem. De får också en kurs kallad Teknisk introduktion där bland annat datateknik, genusvetenskap, idéhistoria samt muntlig och skriftlig presentation ingår.
På ett läger i Gräsmark får de nya studenterna, information om hur studier går till och hur programmet ser ut och liknande samt chans att lära känna varandra.
– Det är något som de flesta tidigare studenterna har uppskattat mycket, säger Martin Blom.
På de utannonserade 24 platserna på utbildningen till Civilingenjör i Kemiteknik finns idag 25 studenter.
– Planeringsarbetet har gått utmärkt, säger Reidar Lyng, utbildningsansvarig för Civilingenjörsutbildningen, trots att det varit kraftigt forcerat under året som gått. Särskilt roligt i dessa dagar är att de nya teknologerna möter en redan existerande linjeförening: studentföreningen SEKE, som drivits av Kemiekonomerna i många år, kommer att byta identitet och så småningom bli teknologföreningen SEKE. Jag ser terminen an med tillförsikt och stor entusiasm.
Fastighetsekonomiprogrammet har antagit 45 studenter till de utannonserade 30 platserna.
– Vi gjorde ett överintag utifall att inte alla skulle stanna kvar, men samtliga har stannat och är nöjda, säger utbildningsledare Kjell Nyberg på Institutionen för ekonomi.
De inledde terminen med ett internat i Brunskog i två dagar.
– Bland annat så föreläste fastighetsmäklare om yrket. Dagarna var mycket uppskattade.
Sedan kom programmet igång med kursmoment i rapportskrivning och juridik. Nu läser de fastighetsekonomi, som följs av etik. Parallellt läser de byggteknik.
Kjell Nyberg har besökt Bryssel där EU-utredare arbetar med en harmonisering av utbildningar till fastighetsmäklare och fastighetsförvaltare.
– Vi är de enda i Sverige som uppfyller deras krav och en av två i Norden. Det är mycket uppmuntrade när man satsar nytt att få kvitto på att vi ligger rätt. Studenterna kommer att kunna bli certifierade för att arbeta i hela Europa.