Lyckad valdebatt på Karlstads universitet
2014-09-04Om debatten avgjorde valet? Nja, kanske inte. Men en sak stod klart: Oavsett vem som vinner valet kommer det att byggas fler studentbostäder. Det var partierna överens om.
Under onsdagseftermiddagen arrangerade Karlstads universitet och P4 Värmland Sveriges Radio en allmänpolitisk valdebatt. Universitetet stod för det akademiska perspektivet och radion hade den granskande uppgiften. Det visade sig vara en lyckad kombination när representanter för de åtta riksdagspartierna samlades för att bland annat debattera jobben, vården, skolan, miljön och integrationen.
Jobben engagerar
Jobben är en viktig fråga för många väljare. Men vad vill egentligen politikerna göra för att minska arbetslösheten? Och hur ska det finansieras?
- Man brukar tala om att den klassiska höger- och vänsterskalan inom politiken börjar suddas ut. Men när det gäller jobbpolitiken kan vi se den: sänka skatterna eller använda skatter för att göra riktade insatser, säger statsvetaren Anders Broman, Karlstads universitet.
Ska man vara frisk för att vara sjuk?
Att det finns en vårdplats och någon som tar hand om oss om vi behöver det hoppas vi nog alla på. Vård och omsorg berör. Så även här.
- Vården är ett väldigt speciellt politiskt område. Staten sätter ramarna, men genomförandet sker på landstings- och kommunnivå. Vad vi ser här är en varierad grad av misstro, en nivåproblematik som vi inte diskuterat tidigare. Men mycket av de politiska diskussionerna handlar om teknik och administration och kan vara svår för väljarna att sätta sig in i, säger P.O. Norell, statsvetare vid Karlstads universitet.
Lägre skatter och samtidigt bättre vård. Hur går det ihop?
- Det krävs en smart organisation och bra processer. Här har partierna lite olika syn på hur man ska göra, det följer delvis den traditionella höger- och vänsterskalan, säger P.O. Norell.
Skolan: vad är viktigast - valfrihet eller likvärdighet?
Det fria skolvalet tycks ha lett till försämrad likvärdighet. Samtidigt visar forskning att högre likvärdighet ger ett bättre resultat i skolan än vad valfrihet gör.
- Likvärdighet tycks ha ett samband med bättre resultat i vissa länder. Enligt en rapport från Skolverket har man i Sverige kunnat se att det fria skolvalet har lett till, som man uttrycker det, ökade resultatskillnader mellan skolor och ökad segregation som i sin tur minskat likvärdigheten, säger statsvetare Hans Lödén, Karlstads universitet.
Vad är då likvärdighet?
- Att man kan garantera en lika hög nivå på undervisningen. En kvalitet som ger höga och bra resultat oavsett sociala och ekonomiska förutsättningar, säger Hans Lödén.
Lyssna på hela debatten
Innan valdebatten kunde besökarna även få information, ställa frågor och diskutera politik på ett valtorg i anslutning till aulan. Debatten direktsändes i P4 Värmland och inför publik i Aula Magna på Karlstads universitet.
Programledarna Mari Stenström och Malin Kling Uddgren skötte utfrågningen av politikerna Pål Jonson (M), Daniel Bäckström (C), Nina Larsson (FP), Charlie Weimers (KD), Lars Mejern Larsson (S), Håkan Svenneling (V), Runar Filper (SD) och Stina Bergström (MP).
Anders Broman, P.O. Norell och Hans Lödén, statsvetare från Karlstads universitet, stod för analys och kommentarer. Musikhögskolan Ingesund bjöd på livemusik genom Annie Persson, sång och piano, Johan Strååt, elbas, och Erik Rosengren på trummor.









