Lunchföreläsning: Förpackningen – en hjälte i kampen mot matsvinn
2014-02-27I mer än 20 år har vi lärt oss att förpackningar är stora miljöbovar, men riktigt så är det inte. I ett lunchseminarium den 5 mars berättar Helén Williams, forskare på institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper, om den miljömässiga betydelsen av att skydda maten bättre. Hon förklarar varför ”miljöboven” egentligen är en ”miljöhjälte” - och pekar också ut de verkliga skurkarna.
- I många år har vi fått höra att förpackningar är det som påverkar miljön mest, men vi måste börja tänka om. Hälften av all mat som produceras slängs. Detta är inte bara ett resursslöseri av stora mått utan också etiskt oförsvarbart i en värld där cirka en miljard människor inte kan äta sig mätta. Det som är huvudfrågan är alltså egentligen hur vi kan hejda matsvinnet. Inte hur vi kan minska mängden förpackningar, säger Helén Williams.
Mycket av hennes forskning tar sin utgångspunkt i Rio-konferensen 1992, som syftade till att framställa riktlinjer inom miljö och hållbar utveckling. Sedan dess har man försökt att visualisera jordens resurser i ett kretslopp där förpackningar var bra och konkreta exempel på en negativ miljöpåverkan: ju större skräphögar, desto skadligare. Men gör vi en god gärning bara genom att minska mängden förpackningar?
Bättre förpackningar – minskat svinn
Under föreläsningen kommer Helén Williams att berätta om sin forskning som visar på förpackningens viktiga roll för att bidra till minskat livsmedelssvinn.
- Förpackningen ska skydda maten mot stötar, ljus, syre, fukt och olika föroreningar. Skyddet ska fungera från att livsmedlet packas tills allt är uppätet i våra hem. För att lyckas är det viktigt att den är anpassad till kundens behov samt att kunden förstår hur förpackningen används på bästa sätt och vilka förpackningar som gynnar miljön.
Eftersom detta inte alltid är så lätt veta kommer hon ¬¬ha med sig fem bra tips på hur man handlar miljövänligt. Hon vet att de flesta av oss tycker att det är skrämmande att så mycket mat slängs - samtidigt som vi tycker det är svårt att veta hur man ska tänka när man vill handla ”rätt”.

