Lokalt engagemang behöver stöd för att frodas
2013-04-26Samhällsentreprenörskapet behöver lokal jordmån för att gro och växa. Bra jordmån skapas av lokalt föreningsliv och företagande. Lokal utveckling handlar om breda perspektiv och är därför inte bara en uppgift för kommunens näringslivsfunktion eller utvecklingsbolag. Det gäller för hela den kommunala organisationen att visa intresse för och uppmuntra utvecklingen.
Det visar en ny forskningsrapport från Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid ett seminarium på Karlstads universitet den 7 maj. Bakom rapporten Två räta och en avig. Samhällsentreprenörskap och lokal utveckling står forskarna Gunilla Lönnbring, Sara Westlindh och Bengt Dahlgren.
Engagemang i bygden
Rapporten lyfter fram och diskuterar begreppet samhällsentreprenörskap. Begreppet sammanfattar initiativ som handlar om samhälleligt engagemang och entreprenöriellt handlande. Intresset för begreppet och betydelsen av samhällsentreprenörskap kommer sannolikt att öka, anser forskarna.
Det representerar en företagsamhet med breda syften och i olika former. Det handlar om en företagsamhet, som i det lokala sammanhanget, vill se en samhällsförnyelse och utveckling med hållbara förtecken. Det kan ofta beskrivas som initiativ underifrån.
Forskarna har kommit fram till att kommunen spelar en central roll i det system som finns av aktörer för att stödja och möjliggöra företagsamhet av olika slag.
Exempel från Torsby
I rapporten ägnas Torsby kommun särskild uppmärksamhet. Håkan Laack, kommunalråd i Torsby kommun kommer vid seminariet att kommentera rapporten och erfarenheter från Torsby.
Vid seminariet deltar också Hannah Ohm från Sektor3, som är en tankesmedja för det civila samhället. Hannah Ohm kommer att tala om det civila samhällets roll och betydelse. Mycket pekar på att förväntningarna på detta växer. Hannah är också knuten till den Glokala folkhögskolan i Malmö.
Hannah Ohms föredrag och Ceruts rapport kommer också att kommenteras av Per Pettersson, professor i religionssociologi och Ann-Kristin Högman, lektor i historia. Båda vid Karlstads universitet.
Tid och plats
Moderator är Leif Tyrén, verksamhetsledare för Värmlandskooperativen.
Tid: klockan 13.30 – 16.30, tisdagen den 7 maj.
Plats: Karlstads universitet, Sjöströmssalen 1B 309
Anmälan:
Här kan du anmäla dig.

