Lite lättare välja lätt
2005-09-02Nu har restaurangen öppnat igen för säsongen, och denna gång med ny ägare. Men gästerna kommer kanske inte att märka så mycket av förändringen. Utbudet blir ungefär detsamma, priserna också.
Therese Pettersson heter Fazer Amicas representant och hon var på plats förra måndagen när restaurang Solsta inn förberedde terminens första lunch.
- Vi har ändrat på en del saker, men mycket ska vara sig likt. Det är också samma människor, men i nya kläder.
Grönt är skönt
15 personer arbetar i restaurangen och Gläntan. En av dem är restaurangchef Lena Sundström som berättar lite mer om verksamheten:
- Vi plockar in krav-märkta råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Det hade vi inte förut. Vi uppmuntrar gästerna att äta mer grönt, och på så sätt få mer fibrer också. I vanliga fall brukar restauranger markera vilket alternativ som är "lätt", men vi kommer att göra tvärtom, märka ut vad som innehåller ganska mycket fett.
- Typ "gott, men fett..." Meningen är att de fetare rätterna ska försvinna successivt, men en bearnaisesås blir ju aldrig något lättalternativ. Vi vill jobba mer aktivt med hälsa och ge vägledning till den hälsosammare maten. Och sedan är det upp till var och en att välja, säger Therese Pettersson.
Och godis är gott
Men alla som, liksom artikelförfattaren, gillar godis kan ha förtröstan, det kommer att finnas sötsaker även framöver. Fazer är ju en inte helt okänd godistillverkare.
Företaget är ganska nytt som restauratör inom högskolevärlden. Hittills är det Högskolan i Mälardalen samt LTU i Kalix som anlitar dem.
- Men vi har många företagsrestauranger. Vi driver cirka 400 enheter, säger Therese Pettersson.
- Det som kan bli lite annorlunda är Gläntan. Enligt planerna ska kaféet renoveras under jullovet. Vi ska prata mer om planerna med universitetet, så än är det inte riktigt klart hur det ska bli, säger Lena Sundström.
Kanske blir det så att den varma maten försvinner från Gläntan och att det istället blir mer av kalla rätter, sallader och smörgåsar, och mat som man kan värma själv i mikro.
Restaurangen har också en representationsmatsal där det serveras affärsluncher.
- Ring gärna och boka. Och har ni inte möjlighet att komma till oss kan ni beställa ur vår cateringmeny, säger Lena Sundström.
Du kan tycka till
Alla som har åsikter, idéer och förslag till förbättringar av utbudet och servicen på universitetets kaféer och restaurangen kan mejla dem till det matråd som finns.
Skriv till: restaurangradet@kau.se
I matrådet finns representanter för både personal och studenter samt de företag som driver restaurangen och kaféerna.
Företaget Sodexho driver alltjämt Café Selma och Café Elvan.