Leijonborg gästar Karlstads universitet
2004-03-25- Hur ska de borgerliga använda sin oppositionsställning för att erövra den politiska makten i Sverige? Och vad innebär det att vara i opposition?
Det är frågor som diskuteras av folkpartiets Lars Leijonborg vid Politikens dag på Karlstads universitet den 30 mars.
Allmänheten är välkommen till Politikens dag och årets Odd Engström-föreläsning .
Partiledaren Lars Leijonborg är inbjuden som ledande oppositionspolitiker tillsammans med Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola som ger forskarens syn på saken. Ann-Cathrine Jungar har forskat bland annat om parlamentarism, regeringsbildande och europeiseringen av svensk politik. Årets Odd Engström-föreläsning hålls av Ann-Cathrine Jungar och heter "I regeringens skugga? Oppositionens roll i den parlamentariska demokratin".
- Vid Politikens dag låter vi en politikens praktiker och en politikens utforskare belysa och tillsammans med intresserade diskutera ett gemensamt politiskt problem, säger statsvetaren Hans Lödén vid Karlstads universitet.
Tid och plats: tisdag den 30 mars, klockan 13-16, Agardhsalen (11D 257), i hus 11, Karlstads universitet.
- Med tanke på socialdemokratins långvariga maktinnehav i Sverige tycker vi det är intressant att uppmärksamma oppositionens roll. Folkpartiet har ju gått ut med flera förslag, bland annat om en skuggregering efter brittisk modell, för att stärka oppositionen. Därför är det särskilt intressant att lyssna till Lars Leijonborg, säger Hans Lödén.
Politikens dag arrangeras i år för tredje gången av Avdelningen för statsvetenskap och studentföreningen SVIK vid Karlstads universitet i samarbete med Odd Engström-stiftelsen. Tidigare år har bland annat Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén och statsvetarprofessorn Axel Hadenius medverkat. Ett viktigt inslag är Odd Engström-föreläsningen till minne av den 1998 bortgångne Engström. Odd Engström, med rötterna i västra Värmland, visade som statssekreterare, vice statsminister och vice finansminister en stark tro på politik som medel för gemensamt samtal och gemensam problemlösning.
För mer information, kontakta Hans Lödén, universitetslektor, e-post: Hans.Loden@kau.se, tfn: 054-700 13 20, Avdelningen för statsvetenskap, Karlstads universitet.