Ledningen har ordet: Översyn med långsiktigt hållbar utbildning som mål
2025-02-26Den strategiska utbildningsöversynen fortsätter. Bland annat blir den en stående punkt under årets fyra dialoger när ledningarna för lärarutbildningen och fakulteterna träffar rektor.
Rektor har fattat beslut om en planenlig fortsättning på den utbildningsöversyn som initierades våren 2023. En viktig utgångspunkt i den första fasen var att det måste finnas ett tillräckligt antal utbildningar som är attraktiva och som säkerställer ett tillräckligt antal programnybörjare – det gäller att inte stagnera som lärosäte. Översynen resulterade i nya program och revidering av befintliga. Utvecklingen av nya utbildningar innebär att det uppstår ett behov av att se över såväl volym som de utbildningar som inte längre lockar lika många studenter och/eller dras med låg genomströmning. Detta för att vi ska undvika överproduktion respektive säkerställa att det finns bärighet i våra utbildningar. Behovet av att bromsa in volymökningar och se över utbildningar som inte bär sig har ytterligare accentuerats i takt med coronasatsningarnas avtrappning och en allt trängre statsbudget. Vi ser också att det minskade intresset för lärarutbildning fortsätter och drabbar även Karlstads universitet.
Under senhösten och vintern har frågan förberetts i utbildningsstrategiska gruppen (USG) och diskuterats i ledningsrådet för att mynna ut i ett rektorsbeslut som ger samtliga tre dekaner i uppdrag att anpassa utbildningsvolymen så att den ligger i linje med vårt takbelopp samt föreslå åtgärder som säkerställer ett utbud som är ekonomiskt hållbart. I rektorsbeslutet ligger också ett uppdrag till lärarutbildningens dekan att följa utvecklingen av förslagen i utredningen ”Utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna”, som kan få ganska omfattande konsekvenser för oss om de genomförs.
För USG har det varit viktigt att det fortsatta översynsarbetet sker i linjeorganisationen, vid behov passerar fakultetsnämnder och sker i samverkan med andra insatser som Programhjälpen, där det görs en fördjupad analys av program med svag genomströmning. Avrapporteringen blir en stående punkt på årets fyra dialoger där Lärarutbildnings- och fakultetsledningar träffar rektor och uppdraget ska slutrapporteras på årets sista dialog. Målet är att denna anpassning skapar goda förutsättningar för långsiktig och hållbar utveckling av våra utbildningar.

