Ledningen har ordet: Det behövs utbildningsöversyner med jämna mellanrum
2023-05-19I mars gick det ut ett rektorsuppdrag till fakulteterna och lärarutbildningen att inkomma med vardera tre skisser på nya utbildningsprogram.
Det är snart tio år sedan den senaste utbildningsöversynen genomfördes på Kau, vilket innebär att de beslut som fattades om nya program nu har genomförts och minst en omgång studenter har genomgått de utbildningar som beslutades om vid det tillfället. Samtidigt ska vi komma ihåg att det under den här perioden också genomförts en lång rad mindre, men likväl spännande och väl genomtänkta, förändringar och förbättringar av utbildningsutbudet – inte minst gäller detta utvecklingen av utbudet på avancerad nivå. Men ibland så behövs det ges förutsättningar för att tänka lite friare och ta ut svängarna lite mera än vad vardagen tillåter.
En viktig skillnad från förra tillfället är att vi den här gången inte kopplar ihop utvecklingsförslagen med krav på neddragningar. Den främsta anledningen är att det kan upplevas hämmande, men det kan också vara så att ett något svagare intresse för våra utbildningar bidrar till i att vi hamnar under vårt takbelopp för första gången på många år – och då kan någon eller några nya utbildningsprogram komma väl till pass.
Under hösten och vintern har utbildningsstrategiska gruppen, USG, samlat på sig intryck och inspel om behov av nya utbildningar från ungdomsbarometern, gymnasieelever som besökt Kau-montern på mässor, de värmländska HR-cheferna och andra i vår omgivning. Dessa inspel har utgjort grunden till det rektorsuppdrag som ska avrapporteras den 31 maj. I uppdraget erbjuds HS, HNT och LUN att lämna förslag på tre nya utbildningar vardera.
Varje förslag presenteras i skissform om 3-5 sidor vilken tar upp aspekter/rubriker såsom ”studenternas efterfrågan”; ”arbetsmarknadens behov”; ”befintlig kompetens (internt)” samt ”Hur förslaget stärker vårt utbud”. I nästa steg värderas skisserna av USG med målet att föreslå rektor att gå vidare med och stödja ett eller flera av dessa förslag i en fördjupad framskrivning av förslaget (motsvarande 1–2 månader) under höstterminen 2023 och jag ser med spänning fram emot detta.