Ledarskap - en importvara
2009-11-02Vilka idéer formar synen på det offentliga ledarskapet och var kommer de ifrån? Hur stor roll spelar ordförandeskapet i EU och skiljer sig de olika ländernas ordförandeskap åt? Bland annat dessa frågor behandlades under en tvådagars konferens på Karlstads universitet.
Konferensen samlade cirka 170 deltagare från både Sverige och Norge, bland andra deltog de som läser Master of public administration, en uppdragsutbildning som ges i samarbete med Högskolan i Hedmark i Norge.
- Syftet med konferensen var att belysa omvärldens ökande betydelse för det offentliga ledarskapet i ett internationellt sammanhang, säger PO Norell, universitetslektor i statsvetenskap och ansvarig för konferensen. Vi ville ha en blandning av ledande forskares rön och intressanta praktikers bilder.
Kommer från näringslivet
Vi påverkas starkt av vad som sker utanför våra gränser. De idéer om styrning och ledarskap som diskuteras och vinner gehör i våra offentliga institutioner har oftast på olika sätt vandrat in. Professor Kjell Arne Rövik, universitetet i Tromsö, är den forskare i världen som mest ingående har studerat hur idéer vandrar. I sin föreläsning diskuterade han vad som just nu är på ingång. Han diskuterade också hur spridningen går till och vad som gör att vissa organisationer tar till sig dessa medan andra är mera motståndskraftiga. Många idéer har på senare tid färdats från det privata näringslivet in i den offentliga förvaltningens värld, medan det omvända är ytterst ovanligt.
Regioner agerar
Sverige är för närvarande ordförandeland i EU. Vad innebär detta för agerandet? I ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet har bland andra Hans Lödén, docent i statsvetenskap, studerat hur regionala aktörer i tre länder agerar gentemot EU: skiljer sig svenska Värmland från norska Hedmark och finska Egentliga Finland? En indikator för ett framgångsrikt regionalt agerande mot EU är att det är viktigt att man inom regionerna är överens om vem som formulerar det regionala intresset i kommunkationen med EU. Svenska regioner, landsting och kommuner blir alltmera aktiva på olika internationella arenor. Linnéa Lundström, handläggare vid den internationella sektionen vid SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gav en genomlysning av hur kommuner och landsting agerar på dessa arenor.
Konferensen är ett samarrangemang mellan Region Värmland, Landstinget i Värmland,
Högskolan i Hedmark, Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet samt Karlstads kommun, med stöd av EU-medel i programmet Interreg IIIA Sverige Norge.