Lars Vilks på Karlstads universitet
2012-02-22Cirka 200 personer kom för att lyssna när konstnären Lars Vilks talade om yttrandefrihetens begränsningar. Det var Utrikespolitiska föreningen Karlstad som i samverkan med Karlstads universitet arrangerade föreläsningen.
- Jag avskyr din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den, sa Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet, och inledde därmed med ett välkänt citat. Ett universitet är en plats för tankens och ordets frihet samt för den fria debatten. Vetenskapen ska ställa frågor och inta en prövande hållning till världen. Så även konsten, den ska inte bara vara vacker utan beröra, provocera, oroa och väcka debatt. Det är viktigt ur ett demokratiperspektiv.
Yttrandefrihetens gränser
- Det finns begränsningar av yttrandefriheten, till exempel lagar om förtal av individer och hets mot folkgrupp, säger Lars Vilks. Jag intresserar mig för var gränserna i yttrandefriheten går och genom min konst prövar jag gränserna.
Lars Vilks började sin föreläsning med att visa exempel på konstnärer som på olika sätt utmanat yttrandefrihetens gränser. Flera som blivit polisanmälda och några som också blivit dömda. Bland exemplen fanns en utställning med barnpornografiska bilder, en svart man i kedjor med rasistisk rubrik, Mohammed som rondellhund och Jesus som pedofil.
Tumult
Under presentationen av provocerande konst utbröt tumult då några i publiken reste sig, kastade ägg och skrek. De närvarande poliserna avvisade personerna från aulan och när det blivit lugnt i lokalen kunde Lars Vilks fortsätta sin föreläsning.
- Det är viktigt att man kan diskutera frågor om yttrandefrihet och demokrati på universitetet, sa Mazlom Dogan, Utrikspolitiska föreningen Karlstad. Vi beklagar det inträffade, men är nöjda med att vi ändå kunde fortsätta.
Många frågor till Lars Vilks
Vid den avslutande frågestunden var det många som ville ställa frågor till Lars Vilks. Flera frågade vilka reaktioner Lars Vilks egentligen ville ha på sin konst och vem han ansåg hade ansvar för de reaktioner som konsten får.
- Kränkningar är en del av det demokratiska samtalet, sa Lars Vilks. Om vi börjar med självcensur innebär det på sikt en urholkning av yttrandefriheten. Jag anser att problemet är inte att vi konstnärer provocerar för mycket utan istället att vi provocerar för lite.

