Läraryrket är möten, delaktighet och glädje
2025-02-28Under Stina Hagstens uppväxt i Vetlanda hade hon alltid människor runt omkring sig som spelade och sjöng. Hennes intresse för musik har funnits så länge hon kan minnas och även om hon gick naturvetenskapligt program på gymnasiet föll ändå valet på att utbilda sig till musiklärare efter studenten.
Stina Hagstens huvudinstrument är saxofon men hon spelar också tvärflöjt och klarinett. Som det är med alla intressen gick det lite upp och ner under tonåren när det kom till att öva, men hennes mamma påminde om hur viktigt det är med musik och att det krävs övningsdisciplin för att bli bra på sitt instrument vilket Stina tackar sin mamma för.
– Ja, tack mamma för att du tjatade på mig! Hade jag inte stretat på hade jag kanske inte varit där jag är idag. För även om jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet hade jag en dröm om att jobba med människor och musik, att hjälpa människor att utvecklas genom och i musik. Så när det var dags att söka musikhögskola föll valet på utbildning till musiklärare. Men var skulle jag läsa? Min första saxofonlärare tipsade mig om Ingesund eftersom han själv hade gått där.
Stina var på studiebesök på Ingesund ett par gånger och tog lektioner innan hon bestämde sig.
– Vilken lyx att få komma och hälsa på! Jag fastnade för Ingesund både som plats och som skola under studiebesöken men det som verkligen avgjorde var att det finns en otroligt bra saxofonlärare, Martin Eriksson. Det är dessutom verkligen en bra skola för musiklärarstudenterna i och med att du får spela mycket på dina instrument och i olika sammanhang och konstellationer. På det sättet får du alla möjligheter att utvecklas både som musiker och som pedagog.
På frågan om det är något hon saknat under sina studier på Musikhögskolan Ingesund är svaret nej.
– Åren på Ingesund har format mig till den jag är idag, både professionellt och personligt. Jag fick uppleva så himla mycket kul och lära känna så många härliga människor som idag är mina kollegor. Vi kan alltid fråga varandra om råd trots att vi är utspridda över hela Sverige. I perioder var studierna dock rätt tuffa, musiklärarprogrammet är en krävande men gedigen utbildning. Den har ett högt studietempo med tanke på att du förväntas hålla hög spelteknisk nivå på dina instrument också.
Numera arbetar Stina på Oskarshamns kulturhus som pedagog och producent. I sin pedagogroll undervisar hon just nu ett gäng pianoelever och elever på saxofon på estetiska programmet samt grupper i musik, rytmik, dans och lek för barn 4-6 år inom konceptet Musikfabriken.
– Jag tycker verkligen att jag har fått med mig den utbildning som krävs för uppdraget. Till exempel så har jag har en massa bra verktyg och material med mig som jag använder när jag undervisar de yngre barnen trots att det inte är inriktningen på musiklärarprogrammet. På det sättet är det verkligen en bred utbildning. Jag tackar också Ingesund extra mycket för brukspianolektionerna!
Men vad är det roligaste med att vara musiklärare? Hur viktigt är det att introducera dagens barn för musik och kultur i stort?
– Det roligaste med att vara musiklärare är när eleverna lyckas och när de själva hör att det låter bra. Sen är det så himla kul att träffa en massa olika människor. Det är så klart jätteviktigt att tidigt introducera barn till musik och övrig kultur. Jag skulle kunna skriva en uppsats om det här men om jag säger gemenskap, delaktighet, möten, glädje, skapande, nyfikenhet så hänger ni med va?

