Lärarutbildningen på distans fyller tio år
2011-05-11I år är det tio år sedan lärarutbildningen vid Karlstads universitet startade på distans. Söksiffrorna går stadigt uppåt och i höst startar en ny utbildning. Vad kan väl då vara ett bättre startskott än en inspirationsdag för att göra något bra ännu bättre?
Det är många som arbetar med lärarutbildningen på distans. Både på Karlstads universitet och på de 39 lärcentrum som är involverade. Det finns mycket kunskap och många bra tankar. På olika håll. En dag förra veckan möttes alla på Karlstads universitet.
- Vi har bjudit in alla lärcentrum till universitetet. Det är roligt att kunna samla alla till något gemensamt. Det finns så många erfarenheter att dela med sig av. När vi nu ska blicka framåt och sjösätta en ny lärarutbildning passar det bra att även titta bakåt på vad som fungerat och vad som varit mindre bra, säger Lena E Johansson och Annelie Bodén, eldsjälar som under lång tid arbetat med distansutbildning vid Karlstads universitet.
Erfarenhetsutbyte
Paneldebatten, där flera olika perspektiv lyftes fram, blev en uppskattad punkt.
- Lärarutbildningen på distans har varit bra för oss. Vi har många campusutbildnigar runt oss, men ändå väljer så många att läsa hos oss. Det är ett gott betyg, säger Kent Wallén från Katrineholms lärcentrum.
Anna Bolander från Lidköpings lärcentrum pekade bland annat på vikten av att komma ihåg kvaliteten och inte bara utöka utbildningsplatserna på distans.
- Att enbart ha en webbaserad utbildning är en farlig utveckling, säger Lasse Hägglund från Arvika lärcentrum. Det är oerhört viktigt att kunna interagera med en grupp när man ska bli lärare. Har man enbart tittat på en dator i fyra år är man inte förberedd för att arbeta som lärare.
- Att träffas på ett lärcentrum är socialt mycket viktigt för våra studenter, menar Lennart Molin, lektor vid Karlstads universitet.
Närmare relation med distansstudenter
Det är lätt att tro att kontakten mellan lärare och student skulle bli sämre när det fysiska avståndet är längre. Men det är tvärt om tycker Christina Andersson, adjunkt vid Karlstads universitet.
- Jag har erfarenhet från både campus- och distansundervisning och jag lär känna mina distansstudenter på ett bättre sätt. Vi får en närmare relation. Vi har många aktiva lärare och kommunikation via webbplattformen ger en tydlighet.
Lärcentrumen bidrar till högt söktryck
Under dagen fick deltagarna även höra hur vårt grannland Norge arbetar med lärarutbildning på distans. Den nya lärarutbildnigen presenterades och det planerades för framtiden. Det redan idag goda samarbetet mellan Karlstads universitet och lärcentrumen lär bara bli bättre efter denna dag. Söktrycket till höstens utbildningar är rekordhögt. Och detta mycket tack vare lärcentrumens aktiva rekryteringsarbete på lokalplan.

