Lärarstudenter i samarbete med arbetslivet
2007-10-29Att samverka med omvärlden är viktigt för lärare. Det står i läroplanen. Men det står inte hur. Därför ordnades en inspirationsdag för lärarstudenter.
- När studenterna går hem idag ska de ha fått idéer om hur man kan göra. Och varför, säger Tony Ingemarsson, utbildnings- och forskningssamordnare inom lärarutbildningen vid Karlstads universitet. Vi vill öka deras medvetenhet om att använda omvärlden i undervisningen. Det ska bli naturligt att mötas över gränserna.
Lyckad kombination av VFU
Lärarstudenter vid Karlstads universitet har möjlighet att göra en kombination av verksamhetsförlagd utbildning, VFU. De är då både på en skola och på ett företag under samma VFU-period. För studenterna som läser inriktningen Från lokalt till globalt är det obligatoriskt.
- Alla tyckte att det gav så mycket så jag gjorde det obligatoriskt, berättar Anders Österberg, universitetsadjunkt i samhällskunskap.
Caroline Adolfsson-Forte, samverkanskoordinator vid Karlstads universitet, håller med.
- Många är skeptiska innan. Men efteråt får jag ofta höra vad lyckat det var. I vår senaste utvärdering tyckte 90 procent att det var mycket bra, och resterande 10 tyckte att det var helt okej. Ingen var missnöjd.
Anders Grenhage är en av de lärarstudenter som använt arbetslivet i sin undervisning. Han gjorde sin VFU i en trea i Arvika och tog med sig barnen till Klässbols linneväveri.
- Det var mycket bra. Skillnaden mot vanlig VFU är att det här var min egen grej. Jag skapade en djupare relation med barnen. Dessutom lärde jag mig hur viktigt det är att planera noga. Innan studiebesöket ville jag att barnen skulle veta vad lin är så jag tog reda på fakta om hur en blomma blir till en lintråd. Dessutom fick de jämföra dukar av bomull och lin för att se skillnaden. Besöket på Klässbols linneväveri blev lyckat. Barnen tyckte att det var häftigast att se dukningen från Nobelfesten.
Givande för alla
Även företag och redan verksamma lärare uppskattar en ökad samverkan.
- Barn har ett enkelt, naturligt och fiffigt tänkande. Ett studiebesök kan ge mycket. För några år sedan hade vi besök av en femteklassare. Det resulterade i designen av en handduk som alldeles snart går i produktion, säger Andreas Johansson, vd, Klässbols linneväveri.
- Vår skola jobbar allt mer med verklighetsbaserat lärande. Vi försöker att se utanför skolans väggar så mycket som möjligt och ta hjälp av omgivningen, säger Tommy Hellberg, lärare på Solbergagymnasiet i Arvika. Därför är det bra med en sådan här inspirationsdag.
Under dagen talade även Tommy Hellström, chef för Svenskt Näringslivs regionverksamhet, om globaliseringen som en del av vår vardag, och vikten av att ta vara på dess möjligheter. Vi är beroende av omvärlden, men de är också beroende av oss.
Gunilla Ericsson, forskare i pedagogik vid Karlstads universitet, tog bland annat upp lärarnas utmaning att ta tillvara på elevens idé och ändå nå skolans mål. Lärarna ska idag ha en förmåga att ställa frågor som främjar aktivitet och lärprocess. Men hur bedömer man egentligen en lärprocess? Och görs det?
- Det finns en stor osäkerhet om hur man bedömer lärprocesser, vi måste bli bättre på det. Det finns ju många omätbara kompetenserna, sådant som får oss att växa som människor, säger Birgitta Andersson, rektor vid Centralskolan i Forshaga.
Universitetet samarbetar
Karlstads universitet samarbetar med Svenskt Näringsliv för att öka kontakterna med arbetslivet. Dessutom stöttas det av Studenter och omvärld i samverkan. Studenter och omvärld i samverkan är ett projekt som gjorts möjligt genom en satsning av samtliga värmländska kommuner och som delfinansieras av Europeiska unionen. Även Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmlands län samt ett antal företagsorganisationer är intressenter.
Vill du veta mer om VFU i arbetslivet? Kontakta Tony Ingemarsson, utbildnings- och forskningssamordnare inom lärarutbildningen vid Karlstads universitet, 054-700 14 04, tony.ingemarsson@kau.se eller Caroline Adolfson-Forte, samverkanskoordinator vid Karlstads universitet, 054-700 20 80, caroline.adolfsson@kau.se.