Lärarstudenter besökte Munkforssågar
2008-10-17Att samverka med omvärlden är viktigt för lärare. Det står i läroplanen. Men det står inte hur. Därför ordnas varje år en inspirationsdag för lärarstudenter.
Lärarstudenter vid Karlstads universitet har möjlighet att göra en kombination av verksamhetsförlagd utbildning, VFU. De är då både på en skola och på ett företag under samma VFU-period.
- Syftet är att de ska få praktiskt erfarenhet av att använda arbetslivet i undervisningen och att ge företagen möjlighet att hitta former för samarbete. Det är viktigt att skolan kommer ut i samhället och samhället in i skolan, säger Anders Österberg, lärarutbildare vid Karlstads universitet.
- Många lärarstudenter är skeptiska och har svårt att förstå vilken nytta man kan ha av att samarbeta med näringslivet. Men efteråt får jag ofta höra hur lyckat det var. Min tanke med en inspirationsdagen ute i verkligheten är att konkretisera hur man kan göra, säger Caroline Adolfsson-Forte, samverkanskoordinator vid Karlstads universitet.
Ömsesidig nytta
- Vi är glada över besöket. Det är viktigt med samarbete mellan skola och näringsliv. Att lärarstudenter kommer hit och får se hur en industri fungerar är värdefullt. De kommer ju att bli kanalen ut till många unga, säger Pernilla Melén, vd i Munkforssågar.
- Och vad en lärare gör och säger är jätteviktigt. Enligt mina barn är fröken den som efter Gud alltid vet bäst och mest, säger Caroline Adolfsson-Forte.
Goda exempel
Anders Grenhage är en lärarstudent som tidigare använt arbetslivet i sin undervisning. Han gjorde sin VFU i en trea i Arvika och tog med sig barnen till Klässbols linneväveri.
- Det var mycket bra. Skillnaden mot vanlig VFU är att det här var min egen grej. Jag skapade en djupare relation med barnen. Dessutom lärde jag mig hur viktigt det är att planera noga. Innan studiebesöket ville jag att barnen skulle veta vad lin är så jag tog reda på fakta om hur en blomma blir till en lintråd. Dessutom fick de jämföra dukar av bomull och lin för att se skillnaden. Besöket på Klässbols linneväveri blev lyckat. Barnen tyckte att det var häftigast att se dukningen från Nobelfesten.
- Det är jättebra att vara här och se, lyssna och uppleva. Man blir nog mer kreativ. Jag går och spanar och funderar på hur jag ska omvandla det här till undervisning, säger Ewa Johansson, lärarstudent som snart ska ut på VFU.
Under dagen talade också Gunilla Ericsson, forskare i pedagogik vid Karlstads universitet, om hur man som lärare kan använda sig av entreprenörskap i undervisningen. Även Kenneth Krantz, regionchef väst, Svenskt Näringsliv, fanns med och gav sin syn på varför samarbete mellan skola och näringsliv är viktigt.