Lärarlegitimation - många frågor få svar
2011-03-15Lärarutbildningen vid Karlstads universitet har två stora reformer att förhålla sig till under 2011: Starten av en ny lärarutbildning samt införandet av lärarlegitimation. Dessa förändringar stod i fokus under förra veckans konferens för förskolechefer och rektorer. Och diskussionerna bland de 100 deltagarna var livliga.
Läkare har det. Sjuksköterskor har det. Och nu är det alltså dags för lärare att bli legitimerade. Men vem är egentligen behörig att undervisa? Och i vad? Frågorna haglade över undervisningsråden Pia-Lotta Sahlström och Lee Gleichmann-Linnarsson från Skolverket. Men några säkra svar fick man inte.
- Nu kan vi bara säga hur det förmodligen kommer att bli. Utbildningsdepartementet arbetar med att färdigställa den behörighetsförordning som kommer att klargöra vad som krävs för bli behörig att undervisa i ämnen och årskurser. Vi hoppas att mycket blir tydligare då.
Validering - lärosätenas uppgift
För att söka en lärarlegitimation krävs att man gått en lärarutbildning, har en lärarexamen och har tjänstgjort i minst ett år på heltid. Man kan ansöka om lärarlegitimation eller förskollärarlegitimation. För de med examen från och med den 1 juli 2011 krävs ett godkänt introduktionssår och ett lämplighetsintyg från rektor eller förskolechef.
Legitimationen kommer att visa vilken skolform samt vilka årskurser och ämnen man är behörig att undervisa i. Innan Utbildningsdepartementet är klar med sin behörighetsförordning kan inte Skolverket bedöma enskilda lärares rätt till legitimation. Förordningen väntas komma inom kort, men exakt när är inte klart.
- Vi kommer att ta fram en mall för vilka ämnen och årskurser man är behörig i. Valideringsfrågor är lärosätenas uppgift. Alla examensbevis kommer att granskas. Det kommer att bli förhållandevis lätt att legitimera de lärare som utbildas framöver. Problemet är att vi måste gå 40 år tillbaka i tiden.
- Vi har inte alla svar idag, men det är viktigt att ni ute i verksamheten redan nu inventerar den kompetens ni har. På Skolverkets hemsida lägger vi fortlöpande ut information. (Se länk nedan.)
Ny lärarutbildning - nya krav
Hösten 2011 startar en ny lärarutbildning. Dagens lärarexamen ersätts av fyra nya yrkesexamina: förskollärarexamen, grundlärarexamen, ämneslärarexamen och yrkeslärarexamen. Karlstads universitet är ett av bara fem lärosäten som kommer att utbilda lärare på alla dessa fyra nivåer.
- En del i att vi lyckades så bra är det goda samarbetet vi har med skolverksamheten i våra samarbetskommuner. Kommunerna har bra handledare och vi har kunnat placera studenterna i relevanta verksamheter, säger Kenneth Nordgren, dekan för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet.
- Nu ska vi inte slå oss till ro med vad vi uppnått, vi ställer målet högre. Det är viktigt att skolorna och de lokala lärarutbildarna känner sig delaktiga i processen med en ny lärarutbildning. Nu ska vi gemensamt bidra till att göra en bra utbildning ännu bättre, exempelvis genom att utveckla formerna för, och innehållet i, den verksamhetsförlagda utbildningen. Det är vårt gemensamma ansvar att utbildningen har god kvalitet.
Nöjda deltagare
Dagen arrangerades av Lärarutbildningen, Rektorsutbildningen och Regionalt utvecklingscentrum (RUC), alla från Karlstads universitet. Och det var en uppskattad dag på Värmlands Museum.
- Det är bra att få träffas och diskutera gemensamma frågor. Jag har mycket god kontakt med Karlstads universitet. Sedan är det förstås lite frustrerande att Skolverket inte kunde ge fler svar, jag hade många frågor innan dagen och nu är de ännu fler, säger Lotta Rajamäki från Lärarförbundet.
Maria Nilsson är rektor på Hierneskolan i Eda och har mycket kontakt med Lärarutbildningen vid Karlstads universitet genom den verksamhetsförlagda utbildningen.
- Det fungerar mycket bra tycker jag.
Här kan du läsa mer om den nya lärarutbildningen.
På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om lärarlegitimation.


Maria Nilsson, rektor på Hierneskolan i Eda, uppskattar att träffa kollegor från andra håll och diskutera gemensamma frågor.


Maria Nilsson, rektor på Hierneskolan i Eda, uppskattar att träffa kollegor från andra håll och diskutera gemensamma frågor.