Lärarfacket mötte riksdagsledamöter
2002-09-02- Kostnaderna har ökat. Intäkterna har minskat, och nu är måttet rågat, sade Lars Haglund, ordförande i universitetets Saco-förening.
Universitetslärarfacket ordnade ett möte med riksdagspolitiker i fredags.
Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, står bakom initiativet och syftet är att informera partierna om läget på högskolorna runt om i landet. Sulf har inlett ett upprop riktat till riksdagsledamöter och blivande riksdagsledamöter. Bakgrunden är de krympande ekonomiska resurserna till högskolorna i landet.
Sulf vid Karlstads universitet bjöd in en rad riksdagsledamöter och personer på partiernas riksdagslistor inför valet från Värmland till en träff fredagen den 30 augusti.
Sture Arnesson (v), Leif Björnlod (mp), Berit Högman (s), Dan Kihlström (kd) och Per-Samuel Nisser (m) hörsammade inbjudan. Berit Högman sitter även i universitetets styrelse. De fick en inblick i vardagen vid universitetet av Lars Haglund, Renée Perrin Wallqvist, ordförande i Sulf vid universitetet, samt Reidar Lyng, ordförande i Civilingenjörernas förening vid universitetet.
– Vad händer med kvaliteten på högskoleutbildningen? Vi ska utbilda fler studenter utan att få mer pengar. Studenter möter kanske sin lärare sex timmar i veckan, när det borde vara det dubbla. När det ska sparas så drar man ner på antalet undervisningstimmar, sade Lars Haglund.
Han visade ett diagram över minskade intäkter och ökad mängd studenter. Två linjer som spretade åt var sitt håll, med ett allt större gap.
– Betyder det där att ni utbildar 20 procent fler studenter för samma peng? undrade Per-Samuel Nisser och fick ett jakande svar från Lars Haglund.
Berit Högman ville veta om dagens kärva situation vid universitetet innebär att färre studenter klarar av sina studier och tar sin examen. Men det trodde varken Lars Haglund eller Reidar Lyng.
– Vi är ganska duktiga på att få igenom våra studenter, sade Reidar Lyng.
Han anser dock att det sker till priset av stressade lärare som får allt mindre tid till forskning och att läsa in sig på nyheter inom sitt ämne.
– Det verkar som om det finns en risk att kvaliteten på undervisningen försämras, mer konstaterade än frågade Leif Björnlod.
De tre universitetslärarna representerade olika sidor av högskolans problem. Till vissa utbildningar står studenterna i kö, medan andra långt ifrån fyller sina platser. Renée Perrin Wallqvist från ämnet psykologi, vårdutbildningar, och Lars Haglund från ekonomutbildningarna är vana vid stort intresse från blivande studenter, medan ämnet kemi där Reidar Lyng undervisar tappar sökande. Det problemet finns inom större delen av de naturvetenskapliga utbildningarna.
Framför allt kräver Sulf att staten höjer anslaget per student i grundutbildningen. Mer resurser måste också satsas på forskningen och tillväxten inom forskningen.
– Här har Karlstads universitet en svag punkt. Det krävs en viss mängd doktorander, och här är vi lite i underkant, för att det ska bli bra. Det krävs en ordentlig finansiering av forskarutbildningen, sade Lars Haglund.
De fem politikerna lyssnade och ställde frågor. Professor Jan Ch Karlsson redogjorde kort för den arbetsmiljöundersökning som gjorts vid universitetet. Undersökningen visar att de anställda känner av en allt tyngre arbetsbelastning.
– När man hör det här undrar man om det var rätt att satsa så mycket pengar i att bygga ett nytt fint bibliotek. Skulle universitetet kanske ha nöjt sig med mindre tjusiga lokaler kanske i Marieberg i Kristinehamn, frågade Berit Högman.
– Det är viktigt med ett bra bibliotek. Det visar sig också att det har blivit ett lyft för universitetet. Studenterna anser att det har höjt universitetets status. Det signalerar kvalitet, sade Lars Haglund.