Lärare på Ingesund har bidrag i Melodifestivalen 2022
2021-11-26Tim Larsson, lärare på musikproduktionsprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund samt musikproducent och låtskrivare har fått med en låt i Melodifestivalen 2022. Och det är inte första gången han får med ett bidrag – närmare bestämt 23:e gången!
Vad är det som utmärker en låt att den bör skickas in?
- Det handlar mycket om tydlighet, den måste vara byggd utefter en tydlig struktur i vers, refräng och så vidare. Låtarna i Melodifestivalen återspeglar numera modern popmusik och det går så fort idag, i och med digitaliseringen – har en lyssnare inte gått igång på första refrängen är du rökt.
Som bekant är det många svenska låtskrivare och producenter som är och har varit framgångsrika internationellt i många år. Inte minst du som har skrivit och producerat till världsartister som Celine Dion, Oliver Heldens, Rascal Flatts och Susanne Boyle. Detta har ju också, precis som du säger, återspeglats i Melodifestivalen de senaste åren.
- Ja, det går ju trender i musik, så också i Melodifestivalen. Den formen som gällde för 15-20 år sen finns nästan inte längre. Jag tror att du ska hålla dig till moderna trender och hålla dig ajour, både då det gäller melodier och texter. Till exempel hip hop har påverkat svenska språket otroligt mycket och det är en del som har påverkat musiken av idag. Det är viktigt att vara öppen för alla genres och plocka influenser från alla håll. De som lyssnar vill ha en utveckling och något nytt. På sommaren kan det ju bli en latinolåt som blir en hit och vintertid något annat. Sen kan man ju också testa att korsbefrukta olika genres vilket är väldigt spännande!
Hur skriver man egentligen en framgångsrik låt?
- Det är oftast skivbolag eller artister som beställer låtar. Eller att jag skriver en låt och känner att den här artisten skulle passa och så skickar jag låten till den artisten. När det gäller text är det skönt att göra det tillsammans med den artisten som ska framföra låten. Är det något speciellt som har hänt i livet just nu? Eller finns det något minne som vi kan förmedla? Jag brukar göra en liten intervju när jag får en beställning. Det viktiga är att det är sant för den som sjunger om artisten själv vill det. Det senaste tiden upplever jag att artister vill vara med i skrivprocessen vilket jag tycker är bra för att det blir mer trovärdigt.
Du har också skrivit en del musik för reklamfilmer, bland annat för IKEA, mobiloperatören 3 och SVT. Hur tänker du när du får en sån beställning? Skriver du musik och text för film som du skriver låtar i övrigt?
- Inledningsvis har jag ett möte med byrå och kund. Vad ska låten förmedla för känslor? Vad är det för vision som vi är ute efter? Jag brukar göra en behovsanalys och utgå från den. Musik överlag är ju till för att förmedla en känsla, oavsett vilken. Det är viktigt att ha en tydlig struktur att utgå ifrån.
Du är väldigt produktiv. Vart hämtar du din inspiration och hur många låtar har du egentligen skrivit?
- Hos STIM har jag 500-600 låtar som finns registrerade men jag har också cirka 2000 stycken i byrålådan som aldrig har kommit vidare. Många av mina låtar har inspiration och perspektiv från till exempel från filmer eller verkliga livet. Jag hämtar in mycket från det jag ser och hör. När det kommer till texter är det ett hantverk i sig, jag skriver texter men tycker också att det är väldigt kul och givande att bolla med textproducenter som är riktigt duktiga på texter. Det gäller att hitta en skön stämning och ha högt i tak för det kreativa arbetet.
Du har ju hittills inte kunnat avslöja så mycket om ditt Mellobidrag nästa år men nu ger SVT grönt ljus. Är det en ballad eller en uptempo låt?
- Det är en låt i uptempo som heter ”Som du vill” och framförs av Theoz, en ny ung artist, endast 16 år, som är en influencer bland kids. Melodifestivalen är numera en bra marknadsföringsplattform, så det blir en fin introduktion för honom in i musikbranschen.