Läraråterträff med kunskap, musik och mingel
2006-10-31I förra veckan återvände gamla lärarstudenter till Karlstads universitet, där de välkomnades av Hasse Petterssons sång och gitarrspel. Gästerna kom från västkusten, Stockholmsregionen, Södermanland och Värmland för att träffas, ta del av föreläsningar och seminarier, men även njuta av konserter och god mat.
Alumnikonferensen inleddes den 27 oktober med välkomsthälsning och introduktion av prorektor Lars Haglund och dekan Anders Arnqvist. Sedan talade professor Mikael Alexandersson från Göteborgs universitet om utbildningens nya villkor för både elever och lärare samt det faktum att andelen högutbildade kvinnor bland invandrare ökar markant. Lärare har fler centrala påbud efter kommunaliseringen, som krav på relegerad arbetstid och fortbildning. Lärarprofessionalism har omdefinierats till arbetsplatskompetens. Universitetslektor Carola Aili från Högskolan i Kristianstad berättade att hon 1979 var med i teatergruppen ”Leva Livet” i Karlstad. Hon var tidigare sjuksköterska men arbetar idag som universitetslektor och forskningsledare med temat ”Arbete i skolan”. Hon tog upp frågor om status, yrkeskåren, autonomi och om hur tid äts upp av annat än kunskapsutveckling.
I paneldebatten som följde, deltog generaldirektören för Skolverket, Pia Enochsson och Eva-Liz Preis, ordförande för lärarförbundet. Eva-Liz Preiz, som hade rest till Karlstad direkt från Bryssel inledde sin introduktion med att berätta om sitt internationella engagemang. Pia Enochsson betonade hur mycket lärarutbildningen i Karlstad gett henne och i synnerhet de givande praktikperioderna och studieresorna.
Moderatorn Tony Ingemarsson ställde frågorna ”Var skolan och lärarutbildningen bättre förr?” och ” Vad tänker ni om skolan om fem år?” Panelens synpunkter på frågorna skiljde sig markant. Mikael Alexandersson hänvisade till vilket värderingsmönster man har, Pia Enochsson och Eva-Lis Preiz menade att fem år inte gör så stor skillnad för skolan, då det handlar om långa processer. I panelen diskuterades lärandet som en kollektiv process med en känga åt dagens individualiseringsprocess och förhoppning om mer grupparbete. Carola Aili yrkade på mer arbetsplatsanknuten forskning.
- Det måste finnas utrymme för andra karriärtjänster än att bli rektor, säger Mikael Alexandersson.
Efter föreläsningarna var det dags för musiken, middagen och minglet. Festklädda alumner lyssnade på konserten med CMB och Söt Likör, som Erik Rynefors genomförde med sin vanliga glans. Vid middagen underhölls gästerna av duon Bert Deivert och Christy O’Leary som gav en fin irländsk musikalisk upplevelse. Arvikabandet Seven Bucks spelade country musik med sådan spelglädje att gästerna entusiastiskt strömmade upp på dansgolvet och buggade, bland dem universitetslektor Alf Sundin och före detta utbildningsledaren Olle Österling med sina respektive danspartners.
Återträffens andra dag innehöll ett brett spektra av seminarier; från ett framgångsrikt friskvårdsprojekt inom Karlstads kommun till diskussioner om livsförståelse med fil dr Christina Osbeck, matematikens möjligheter i skolan med universitetsadjunkt Stefan Löfwall och individuella utvecklingsplaner med utbildningsledare Thomas Söderberg. Ett uppskattat inslag i programmet var en bussrundtur med tidigare utbildningsledaren och folkskolläraren Olle Österling. Färden gick till gamla ”Semis”, Alsters Herrgård och Karlstads centrum.
Tidigare skol-, kultur- och utbildningsministern Bengt Göransson lockade fram många roade skratt då han gav några provocerande kängor åt våra samhällssystem, under sin föreläsning om ”de välutbildade obegåvningarna”. Han menade att valfrihet idag är viktigare än frihet, då frihet kräver gemenskap och socialisering. Ett uttryck för gemenskap är kultur. Skolans roll är att vara en producerande gemenskap.
- Det handlar om att föra vidare det samlade livsarbetet till kommande generationer.
Den tidigare ministern tog upp fenomenet makt, som han anser kan missbrukas och därför måste blottläggas. Det gäller att ha insyn och kunna kontrollera makten.
- Vanligt folk har aldrig haft så mycket makt som idag. Skolan är den institution som tagit mest stryk, säger Bengt Göransson.
*****
Alumniverksamhetens första återträff för lärare arrangerades tillsammans med Karlstad kommun, Länsstyrelsen i Värmland, Region Värmland och RUC, Regionalt Utvecklingscentrum. Med god hjälp av engagemanget från utbildningsföreningen LÄSK, konferensenheten, lärarutbildningen med främst utbildningsledaren Tony Ingemarsson, dekan Anders Arnqvist och tidigare utbildningsledaren Olle Österling, blev programmet lyckat och professionellt genomfört. Arrangörerna kunde glädjas åt många spontana utrop om ett trevligt program, bra föreläsningar och genomtänkta seminarier.
- Det var gräddan av pedagoger som föreläste, var en av de positiva kommentarerna efter konferensen.
Några av de gästande alumnerna har nu för avsikt att själva arrangera något liknande.