Landsbygden under luppen i nytt forskningsprojekt
2008-06-18Idag kan vi vara uppkopplade oavsett var vi är - nästan. Det ger oss goda möjligheter att delta i samhällsdebatten, påverka beslut och göra vår röst hörd. Stadsbo eller lantis spelar ingen roll. Eller har klyftorna mellan stad och land i stället ökat?
"Rurala nätverk: Nya medier, deltagarkultur och medborgerliga gemenskaper i svensk landsbygd", är ett nytt forskningsprojekt som startar den 1 juli i år. Det är ett forskningssamarbete mellan Karlstads universitet och Malmö högskola, med medel från Formas (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande).
Motsatta bilder av landsbygden
-Bilden av landsbygden är kluven, berättar André Jansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet. Å ena sidan utbyggnaden av infrastrukturen som ger nya förutsättningar. Å andra sidan ökade klyftor mellan landsbygd och stad, där storstäderna ses som noder för kunskapsutveckling och framgång. I vårt forskningsprojekt kommer vi att titta på effekterna av infrastrukturens utbyggnad, men även analysera bilden av landsbygden. Den bestäms i stor utsträckning av de storstadsbaserade medierna, som antingen omhuldar den pastorala idyllen eller lyfter fram landsbygdens befolkning som bakåtsträvare med sämre livsvillkor. Hur påverkar dessa bilder människorna och deras liv?
Forskarna kommer att undersöka hur utbyggnaden av bredband och tillgång till internet påverkat livsvillkoren för de som bor på landsbygden. Hur använder de gamla, etablerade nätverken, till exempel byalag och andra föreningar, den nya tekniken för att kommunicera och föra fram åsikter? Har nya nätverk bildats?
Studien inleds med en nationell kartläggning med frågor som rör alltifrån attityder till bredbandsutbyggnad till bilden av landsbygden och skillnader mellan stad och landsbygd. Den andra delen av projektet består av etnografiska studier, det vill säga kvalitativt fältarbete i de två miljöerna.
Bidra till positiv utveckling
Två områden är utvalda för studien: ett i norra Skåne och ett i västra Värmland. Det är miljöer med en tydlig pluralism och en blandning av människor som jobbar på orten och jobbar på distans. Båda områdena ligger också i gränstrakter, nära Danmark respektive Norge.
-Vi hoppas att forskningen kan få genomslag för en positiv utveckling för landsbygden, det vill säga att man som individ kan välja ett liv på landet utan att bli en "alternativmedborgare", säger André Jansson.
Forskningsprojektet om landsbygdens nätverk pågår i tre år. I forskningsprojektet ingår André Jansson, professor i medie-och kommuniationsvetenskap vid Karlstads universitet och Magnus Andersson, lektor i medie-och kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola.