Landhöjning ger GIS-are jobb
2010-05-25På Karlstads universitet möts yrkesverksamma GIS-samordnare inom Värmlands län och studenter på GIS-programmet samt Mät- och kartteknikprogrammet. Det sker nu på onsdag genom en gemensam utbildningsdag.
Per-Ola Eriksson och Fredrik Dahlström från Lantmäteriet i Gävle deltar som föreläsare tillsammans med representanter från Arvika och Karlstads kommun.
Denna utbildningsdag kommer att handla om det byte av höjdsystem som nu sker inom Sverige.
Många kommuner och organisationer använder idag höjdsystem som togs fram på 1900-talet respektive 1970-talet. Dessa höjder stämmer inte längre på grund av landhöjningen.
För att ta fram ett nytt höjdsystem har man avvägt hela Sverige med bil under cirka 20 år. Den punkt som räknas som nollpunkt ligger utanför Amsterdam, Normaal Amsterdams Peil.
- Samhället behöver ett höjdsystem för att alla ska referera till samma nivå var man än befinner sig i Sverige. Alla känner väl till uttrycket "höjden över havet". Men vad är höjden över havet om man till exempel befinner sig här upp på Karlstads universitet? säger Kristina Eresund, programansvarig för utbildningarna GIS-ingenjörsprogrammet och Mät- och kartteknikprogrammet.
Karlstads universitet samverkar med GIS-föreningen LISA, Landskapsinfo i Värmlands län. Denna samverkan brukar resultera i en årlig konferens samt temadagar inom olika områden där GIS spelar en viktig roll som till exempel:
-Samhällsplanering
-Risk och säkerhet
-Räddningstjänst
-EU-direktiv
-infrastruktur
Utbildningsdagen den 26 maj pågår från 9-15 i 12B 150.
Efter lunch gör deltagarna ett avbrott och besöker exjobbsmässan som pågår på universitetet.