Lagstiftning behövs för att skydda barnen
2009-07-061979 införde Sverige, som första land i världen, förbud mot barnaga.
Staffan Janson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och barnläkare, talar om behovet av lagar för att skydda barnen mot våld och övergrepp. Det gör han på den stora internationella EU-NGO-konferensen den 6-7 juli i Stockholm.
Staffan Janson har bland annat varit regeringens expert i frågor om barnmisshandel. Han forskar om barns hälsa och säkerhet.
- Jag har följt utvecklingen inom det här området sedan 1960-talet och kan konstatera att kloka politiker, en väl utbyggd välfärd, jämställdhetssträvanden, mödra- och barnhälsovård och intresserade medier är några av de faktorer som bidragit till att vi i Sverige förmodligen har den lägsta andelen misshandlade barn i världen, säger Staffan Janson.
På andra håll i världen ser det inte lika bra ut. Barnmisshandel är betydligt vanligare i till exempel Storbritannien och USA. Barn som bor i fattiga eller krigshärjade miljöer är extra utsatta.
På NGO-konferensen nu på måndag och tisdag möter han representanter för stora frivilligorganisationer, experter och politiker från hela världen. Temat för konferensen är mänskliga rättigheter ur ett barnperspektiv. Fokus ligger på våld mot barn. Värdar för mötet är svenska utrikesdepartementet och EU-kommissionen.
NGO står för non-governmental organization, och syftar på icke-statliga organisationer som ofta arbetar över nationsgränserna.
Mer om NGO-konferensen.