Lägesrapport Studenter och omvärld i samverkan
2006-12-20Karlstads universitet arbetar vidare med projektet Studenter och omvärld i samverkan. Den övergripande målsättningen är att alla studenter som vill ska kunna erbjudas kontakt med arbetslivet under studietiden. Fakulteterna har nu kommit igång med arbetet. Så här är läget:
Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT...
...har bland annat varit i Munkfors och besökt fyra företag, Harry Holms, Swedev, Calligraphen och Munkfors trädgårdstjänst, på jakt efter lämpliga samarbetsprojekt. Tillsammans med företagen identifierade de 18 konkreta situationer som studenter skulle kunna ta sig an i form av projekt- eller examensarbeten. Dessa har dokumenterats och skickats till berörda företag och utbildningsprogram.
Studenter från Informationsprogrammet har intervjuat yrkesaktiva förebilder. Multimediaprogrammet har förvandlat ett undervisningstillfälle till ett offentligt seminarium, Medierna och makten. De lyckades få 220 anmälningar. Av dessa var 60 studenter och resten från förvaltningar och näringslivet. Fakulteten har även haft gästföreläsare från arbetslivet.
Kontaktperson är Bengt Hällgren, 054-700 18 16, bengt.hallgren@kau.se
Fakulteten för teknik och naturvetenskap...
...har under hösten varit på ett flertal studie- och partnerföretagsbesök. Verksamheten med partnerföretag upplevs som mycket positiv. Studenterna möter företag och får möjlighet att koppla sina studier till yrket redan tidigt i utbildningen. Dessutom får företagen en inblick i universitetets värld, vilket underlättar kontakterna.
Fakulteten håller även på att starta en projektkurs i samverkan med Rottneros AB i Sunne. Att genomföra projektkursen i direkt samverkan med ett företag, så att de ger uppgiften, är ett helt nytt sätt att samarbeta.
Kontaktperson är Jan Håkansson, 054-700 19 40, jan.hakansson@kau.se
Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper...
...har haft kontakt med många företag och organisationer genom studiebesök, praktik, mentorsverksamhet, gästföreläsningar och personalutbyte. Mentorsverksamheten kommer att utvecklas. Målet är att finna mentorer åt samtliga studenter vid Miljövetarprogrammet. En Miljövetardag planeras. Syftet är at skapa en mötesplats mellan den akademiska världen och yrkesverksamma inom miljöområdet.
För att få en verklighetsanknuten utbildning satsar fakulteten på ett så kallat externt råd. Det externa rådet ska bestå av personer med anknytning till miljöfrågor. Programmet politices magister, på ämnet statsvetenskap, vill öka samarbetet genom nätverk och referensgrupper. Turismprogrammet arbetar vidare med Turisttinget, ett nätverk där universitetet möter aktörer inom turismbranschen.
Kontaktperson är Monica Björkström, 054-700 24 25. Monica.bjorkstrom@kau.se
Estetisk-filosofiska fakulteten...
...arbetar med att synliggöra den humanistiska studentens kompetenser för arbetsmarknadens aktörer. Målet har varit att definiera vad en humanist är och vilka arbetsuppgifter en studerande från detta utbildningsområdet kan utföra.
Kontakt har tagits med nätverket Penta Plus. Anledningen är att vissa mål är gemensamma. Inom Penta Plus har kontakter etablerats med större företag inom regionen, vars leverantörer kan ha nytta av humaniststudenter och ge studenterna praktisk erfarenhet av olika yrken. Det planeras ett ökat samarbete med företag i behov av kompetens inom språk, till exempel i formuleringar av patent, kontrakt och reklam.
Kontaktperson är Véronique Simon, 054-700 13 78, veronique.simon@kau.se
Lärarutbildningens kansli deltar också i projektet. Deras kontaktperson är Monika Magnusson, 054-700 21 70, monika.magnusson@kau.se
Projektetledare för Studenter och omvärld i samverkan är Björn Eliasson, 054-700 24 06, bjorn.eliasson@kau.se
Förutom den övergripande målsättningen, att alla studenter som vill ska kunna erbjudas kontakt med arbetslivet under studietiden, ska projektet öka samarbetet och kunskapsutbytet mellan universitetets studenter och små och medelstora företag i regionen. Några exempel på partnerföretag som just nu jobbar med Karlstads universitet är Uddeholm Tooling AB i Hagfors, Scanmodul i Glava och Structo Heavy Components AB i Kristinehamn.
Projektet har gjorts möjligt genom en satsning av samtliga värmländska kommuner. Studenter och omvärld i samverkan delfinansieras av Europeiska unionen. Även Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmlands län samt ett antal företagarorganisationer är intressenter.