Kvinnors karriärvägar viktigt för alla
2009-02-16Hur kan man som kvinna göra karriär i en mansdominerad värld? Det var en av frågorna som Ulrika Herbst, Rikspolisstyrelsen, tog upp när hon besökte Karlstads universitet fredagen den 13 februari.
Det är projektet Jämväxt vid Karlstads universitet som tillsammans med The Packaging Arena bjöd in till ytterligare en workshop. Temat var "Smarta verktyg för tillväxt". Perspektivet: ett arbetsliv som passar för både kvinnor och män.
Cristina Grenholm, Karlstads universitet och Per Branzén, The Packaging Arena inledde dagen med att hälsa alla välkomna. Per Branzén tryckte på vikten av att jobba branschöverskridande och att man inte låser fast vid manligt och kvinnligt utan tänker allmänmänskligt.
Först ut bland talarna var Nina Engdahl, Attityd. Hon föreläste under rubriken Föräldraledighet som tillväxtfaktor. Hon berättade om sin egen personliga resa som egen företagare. När hon som nyutexaminerad inte hittade något jobb bestämde hon sig för att starta eget med en kompis.
- Då var vi vana att leva på lite pengar så vi tänkte att det kan väl inte vara så farligt. Men det tog flera år innan vi kunde ta ut vår första lön. Men vi kämpade på. Och när vi firade 10-års jubileum blev vi väldigt gravida, säger hon med ett skratt. Fyra barn föddes under en sexmånadersperiod. Vi gjorde en kartläggning över vilka kompetenser som var på väg att försvinna och sen tog vi professionell hjälp för att ta in vikarier.
- Men då började vi fundera på om vi skulle tänka bortom föräldraledigheten? Vi ville minska sårbarheten och kunna bemöta den ökande efterfrågan. Därför bestämde vi oss för att anställa på riktigt, inte bara vikarier.
-Om vi inte hade fått barn samtidigt tror jag inte att vi hade expanderat på det sätt som vi faktiskt har gjort idag. Det är viktigt att man vågar se och ta förändringar. Det finns inget normalläge, det enda vi kan vara säkra på är att saker och ting förändrar sig.
Nästa talare var utvecklingschef Ulrika Herbst vid Rikspolisstyrelsen och tidigare länspolismästare i Värmland. Hon pratade om sitt arbete inom polisen där man på ledningsnivå arbetar för att ge kvinnor goda förutsättningar i arbetslivet.
-Vi har eget ansvar för vårt liv och våra möjligheter. Ledarskap handlar om personlig mognad och att ge en känsla av trygghet i organisationen. Ledningen ska ge goda förutsättningar och visa med ord och handling var man står, säger Ulrika Herbst.
Lena Gonäs, professor vid Karlstads universitet, föreläste om förändringsprocesser och forskning om kvinnor i minoritet på arbetsplatsen. Varför kvarstår segregationen i arbetslivet? Forskning visar att andelen kvinnor i företagsledningen har en positiv inverkan på resultatet. Det är viktigt att verka för att fler kvinnor finns i ledande positioner. Idag består den ekonomiska eliten av män, och det måste förändras.
-När vi nu står inför en finansiell kris måste den behandlas utifrån ett jämställdhetsperspektiv, säger Lena Gonäs.
Projektet JämVäxt syftar bland annat till att öka kunskapen om jämställdhetsfrågor och att göra det med en bred förankring i regionens näringsliv. Projektet stöds av Karlstads universitet, EUs strukturfonder och Region Värmland. The Packaging Arena, Paper Province, Stål & Verkstad och Compare deltar i arbetet.