Kvinnors försörjning inom turism i Lettland
2009-04-15Den 13 mars försvarade Cecilia Möller sin doktorsavhandling i kulturgeografi vid Karlstads universitet, en studie om kvinnligt företagande kvinnor inom turismsektorn i Lettland. Avhandlingen tar upp frågor om vilka möjligheter och begränsningar arbete inom turism erbjuder för kvinnors försörjning och vardagsliv.
Turismsektorn i Lettland, liksom i andra länder, tenderar att vara en kvinnodominerad bransch. Avhandlingen visar hur kvinnor söker försörjning inom den växande lettiska turismsektorn och analyserar konsekvenserna av dess könssegregerade karaktär. På landsbygden har till exempel kvinnors företagande inom landsbygdsturism fått en ökad betydelse för sysselsättningen i takt med att de traditionella näringarna förändras.
Kvinnors företagande inom landsbygdsturism relateras i studien till ekonomiska förändringar, personliga mål samt familjesituation. Avhandlingen identifierar ett antal försörjningsstrategier och praktiker genom vilka olika förställningar om kvinnlighet och arbete kommer till uttryck. Dessa föreställningar har rötter i traditionellt lettiska, västerländska och socialistiska ideal. Inom landsbygdsturism klassas kvinnors arbete i högre grad som hushållsarbete med större ansvar för barn och familj, samtidigt som företagets utveckling i hög grad är beroende av mannens inkomst och tillgångar. Arbetet inom hotell och spaturism är relativt lågavlönat, vilket gör det svårare för kvinnor att i högre grad bidra ekonomiskt till hushåll och familj.
Avhandlingen visar hur vissa grupper av kvinnor, utifrån klass och etnicitet, på olika sätt utmanar mer traditionella könsidentiteter. Detta är särskilt tydligt bland yngre och välutbildade kvinnor som trots etablerade hemmafruideal och låga löner inom turismnäringen strävar efter att skapa en mer oberoende försörjningssituation. Tidigare socialistiska ideal om arbete fortsätter även att påverka kvinnors position på arbetsmarknaden och behovet av att kunna kombinera både yrkesliv och familj. Ryskspråkiga och äldre kvinnor uttrycker större svårigheter att få mer kvalificerade yrken på arbetsmarknaden, och hamnar oftare på mer lågbetalda jobb inom turismsektorn.