Kvinnlig könsstympning en fråga för Värmland
2014-10-21Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns det idag 140 miljoner flickor och kvinnor i världen som är könsstympade. Frågan är hur många det finns i Värmland? Den 16 oktober arrangerade FoU Välfärd Värmland en konferens på Karlstads universitet med temat kvinnlig könsstympning.
Pratade gjorde bland annat tre kvinnor från projektet Våga göra skillnad, ett regeringsuppdrag som bedrivits av Länsstyrelsen Östergötland. I en fullsatt föreläsningssal på Karlstads universitet föreläste de tre kvinnorna med olika vinklar om det aktuella ämnet som det helst inte pratas om och finns för dåligt med kunskap om.
Vanja Berggren, Anissa Hassan Mohammed och Bayan Nasih är delaktiga i det senaste regeringsuppdraget som handlar om att ta fram vägledande material om könsstympning som riktar sig till svenska myndigheter och verksamheter.
- Könsstympning är förenat med flera medicinska komplikationer och eftersom stora befolkningsgrupper immigrerar från länder där det är vanligt till Skandinavien (cirka 100 000 till dags datum) möter sjukvårdspersonal dessa flickor och kvinnor inom alla vårdformer. Trots det finns stora brister i kunskap säger Vanja Berggren, universitetslektor och forskare på Lunds universitet.
Det är jätteviktigt att bryta den ensidiga bilden som finns i Sverige.
- Könsstympning är inte bara ett afrikaproblem. Det finns många fler flickor som går runt och bär på sin hemlighet. Men de glöms bort, enligt Bayan Nasih, familjebehandlare på Länsstyrelsen Östergötland.
Allvarligt ingrepp
Det finns många länder i Mellanöstern som praktiserar könsstympning och många blir förvånade över att det förekommer i länder som Iran, Irak, Jordanien, Palestina, med flera.
- Vi kan inte låta barn gå runt ibland oss i tystnad med sin traumatiska upplevelse av könsstympning, eller till och med vara ihopsydda, det får vi inte acceptera, säger Bayan Nasish.
Den form som beskrivs som mest allvarlig är den faraoniska, som även kallas infibulation, då underlivet sys ihop efter att klitoris, inre blygdläppar och delar av de yttre blygläpparna, har skurits bort.
- Sedan är det inte enbart fråga om kvinnor, utan barn. Om jag kan få kvinnor att börja diskutera det här så är det en bit på väg, säger Anissa Hasssan Mohammed, samhällskommunikatör och utredare på Länsstyrelsen Östergötland.
Det finns en uppfattning om att det skulle finnas en mildare variant av könsstympning av flickor och kvinnor, men:
- Alla typer är en tortyr, säger Bayan Nasish.

