Kvalitetsutveckling av omvårdnadsutbildningar i Indonesien
2021-09-08Ett nystartat samarbetsprojekt på Karlstads universitet förväntas få stor inverkan på sjuksköterskeutbildningen på högskolenivå i Indonesien.
Karlstads universitet har i samarbete med sju andra utbildningsinstitutioner i Skandinavien och Indonesien, fått stöd från EU för Erasmusprojektet ”Capacity Building in Nursing Eudcation in Indonesia”, CABNEI. Målet är att utbilda pedagoger i ökad kvalitet och hållbarhet.
- Projektet syftar till att höja kompetensen hos de som utbildar sjuksköterskor, vilket i sin tur kommer att förbättra utbildningen av sjuksköterskor och öka kvaliteten på klinisk omvårdnad, säger Anna Willman, lektor i omvårdnad. De som utbildar sjuksköterskor i Indonesien och Skandinavien kommer att få en ökad kunskap om transkulturell- och personcentrerad vård och en bättre förståelse för kärnkompetenserna inom omvårdnad.
Lärarna i Indonesien kommer att få träning i att använda pedagogiska metoder där deltagarna spelar en aktiv roll, till exempel genom att utveckla vägledning och undervisning.
- Genom att stärka lärarna kommer kvaliteten på sjuksköterskeprogrammen att förbättras och sjuksköterskornas förmåga att hantera olika hälsoproblem hos befolkningen ökar, säger Jan Nilsson, professor i omvårdnad.
För att kunna tillgodose de lokala behoven i Indonesien och få ett mer omfattande samarbete är det skandinaviska deltagandet avgörande för projektets framgång.
- Implementeringen av nya pedagogiska undervisningsmetoder och nya läroplaner samt utveckla sjuksköterskeutbildningen från diplom till kandidatexamen kommer att bidra till ökad jämlikhet och respekt för varandras kompetenser, säger Anna Willman.
CABNEI-projektet kommer att ge lärare i sjuksköterskeutbildningarna kompetens så att de kan vara aktiva deltagare i att förnya läroplanen och utföra innovativa undervisningsmetoder med en bred spridning till universiteten i Indonesien. Ett av projektets syften är att lärare kommer att spela en viktig roll på institutionerna och bygga nätverk i regionen och samhället. Hållbarhetsfrågorna är viktiga och nya innovativa lösningar finns så att regionala lärare i Indonesien kan samarbeta även efter att projekten avslutats.
Fakta
CABNEI-projektet har tilldelats närmare 900 000 euro och kommer att pågå över tre år, med tre sammankomster varje år 2021, 2022 och 2023. Aktiviteten kommer mestadels att äga rum i Acehprovinsen norr om Sumatra i Indonesien, medan några sammankomster kommer att äga rum i Skandinavien. Professor Jan Nilsson från Karlstads universitet har en ledande roll för hela CABNEI projektet, på Karlstads universitet är docent Cecilia Olsson ansvarig, även professor Maria Larsson och professor Carina Bååth, och lektor Anna Willman från Karlstads universitet deltar i projektet. Samarbetspartners i Europa är Högskolan i Innlandet, Högskolan i Östfold, Karlstads universitet och Syddanska universitet. Dessutom är följande fyra partner från Indonesien involverade: Akepi Keperawatan Ibnu Sina, Syiah Kuala University, Muhammadi