Kurs om e-tjänster kombinerar företagsekonomi och informatik
2018-10-30För två år sedan gjordes den om från svenska till engelska. Kursen Tjänster och IT: Elektroniska affärer, lockar idag både svensktalande och internationella studenter. Och kopplingen till den senaste forskningen i kombination med att jobba med skarpa case från organisationer och företag gör kursen till ett attraktivt val för studenter inom såväl informatik som företagsekonomi. Kursen ingår i programmet IT-design: affärssystem och ekonomi på Handelshögskolan, och är även öppen som fristående kurs.
Ett syfte med kursen, som är på 15 högskolepoäng, är att studenterna ska bli ”två-språkiga”. Företagsekonomistudenter ska få mer kunskap om hur informationssystem hänger ihop med användarperspektiv och organiseringen av arbete och informatikstudenter ges en djupare inblick i koncept och modeller inom tjänster, marknadsföring och ledningsfrågor. En viktig del är att träna på att relatera de olika modellerna till varandra, att växla perspektiv. Kursens projektarbetsdel är ett samarbete mellan Martin Hamilton, Drivhuset, som föreläsare och inspiratör om entreprenörskap och innovationsprocesser, och Odd Fredriksson, som är kursansvarig lärare i informatik.
- Halva kursen är seminarier och föreläsningar där vi bland annat använder forskningsartiklar som kurslitteratur och bjuder in gästföreläsare för att ge ett företags- eller organisationsperspektiv. Den andra halvan utgörs av projektarbete där studenterna arbetar i grupper med skarpa case från olika organisationer. I år är det Konsumentverket som har formulerat intressanta frågeställningar för studenterna att arbeta med, berättar Odd Fredriksson.
Från svenska till engelska
Årets studentgrupp har bestått av 16 kursdeltagare, varav fyra är utbytesstudenter. Att kursen är öppen för utbytesstudenter och därför genomförs på engelska ser Odd Fredriksson som en stor fördel.
- Det ger verkligen en extra dimension till projektarbetet i synnerhet. Det ger ökade kunskaper om kulturella skillnader och ökar mångfalden av perspektiv.
Och för internationella studenter är kursens projektarbete ett värdefullt tillfälle att jobba ihop med svenska studenter. En av utbytesstudenterna skriver i den anonyma kursutvecklingsenkäten:
“The best thing to say about this course is that it was made, for a foreign student, to really interact with Swedish students, from a totally different culture. I really felt implicated because we enjoyed exchanging about our cultures, our working methods, etc. Talking English and writing English is a substantial learning point and I really appreciated the efforts not to turn to Swedish.”
Uppskattat samarbete med olika organisationer
Kursen gavs första gången för 18 år sedan. En av initiativtagarna var Bo Edvardsson, professor i företagsekonomi, under många år vetenskaplig ledare för CTF, Centrum för tjänsteforskning och de senaste åren prorektor vid Karlstads universitet. Och i år höll han sin sista (?) gästföreläsning på kursen.
- Mycket har naturligtvis förändrats under åren. Tjänster är inte längre ett ”påhäng” på produkter eller erbjudanden med vissa egenskaper, något förutbestämt. Begreppet tjänst beskriver numera hur värde skapas tillsammans med kunder och många andra intressenter. Här kommer teknologi in som en viktig resurs och möjliggörare. Det viktigaste jag vill förmedla till studenterna är hur värde samskapas och på nya sätt - hur innovationer bidrar. Särskilt viktigt är hur innovationer sprids på globala marknader. Hur går detta till? Hur kommer det sig?
Årets case är framtagna i samarbete med Konsumentverkets avdelning för konsumentstöd och med fokus på Hallå Konsument.
- Inom Hallå Konsument har vi ett aktivt arbete kring digitala perspektiv och verktyg. Vi har inte haft så tydliga förväntningar på vad studenterna skulle komma fram till. Det viktiga är att vi får ett utifrån-perspektiv på vår verksamhet. Det ger oss tillfälle att vända och vrida på våra egna perspektiv. I dag har vi till exempel fått en presentation på en lösning med så kallade plug-ins med hjälprutor när man surfar på olika e-handelswebbplatser. Det hade vi nog själva aldrig tänkt på, konstaterar Marija Borenius, enhetschef för konsumentupplysningen på Konsumentverket.
Att arbeta med skarpa case är något som uppskattas av kursdeltagarna. En kommentar efter presentation och examination var:
"Det är flera i klassen som har sagt att de känt att Konsumentverket har varit generösa med information och varit uppriktiga och trevliga att jobba med.”
Tidigare case har bland andra varit hämtade från Verksamt Värmland. Där har man gjort en uppföljning 10 månader efter kursen, för att se vilka idéer som tagits tillvara. Bland annat arbetar Verksamt Värmland och Region Värmland tillsammans med ett antal företagsfrämjande aktörer för att bilda ett Regionalt Exportcentrum (REC) i Värmland. REC ska exponeras på verksamt.se/varmland och ge större tydlighet för företag med frågor kring export och import.
Läs artikeln om när Verksamt Värmlands hemsida var det ”skarpa caset”

