Kurs ger doktorander verktyg för nyttiggörande
2025-05-06Kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap ges av Innovationskontoret Fyrklövern och riktar sig till doktorander inom fyra lärosäten. Fokus på kursen är hur forskningsresultat kan användas för samhälle, näringsliv och akademi genom icke-akademiska strategier. Elise Meurs som är doktorand i kemiteknik och vars forskning bedrivs i samarbete med ett industriföretag, tycker att kursen har varit särskilt värdeskapande.
– I mitt doktorandprojekt undersöker vi industriellt genomförbara lösningar för kemisk återvinning av bomull genom att återanvända bomullsavfall i viskosprocessen istället för träfibrer. Vår forskning syftar till att undersöka skillnader i prestanda och föreslå lösningar för hur man kan uppnå ett kommersiellt gångbart alternativ till den nuvarande viskostillverkningen från träfibrer. Projektet drivs genom institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper och sker i nära samarbete med industriföretaget Circulose.
Hur kommer det sig att du sökte till kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap?
– Eftersom mitt projekt har ett nära samarbete med industrin är det viktigt att kunna kommunicera bortom den akademiska världen. Det är en färdighet som inte nödvändigtvis utvecklas när man arbetar som forskare inom akademin och mest kommunicerar via vetenskapliga publikationer och konferenser. Att få lära sig att pitcha och höra om nätverkande, juridiska aspekter och immateriella rättigheter under föreläsningarna gav mig inspiration och kunskap kring färdigheter och moment som vi alla stöter på någon gång under doktorandtiden. Det är inte annars helt enkelt att ta till sig genom enbart det forskningsrelaterade arbetet.
Vad tyckte du var bra med kursen och tycker du att andra ska söka?
– Den här kursen gav oss möjlighet att öva på att kommunicera och pitcha vårt arbete för en annan publik än experter inom vårt eget forskningsområde, såsom för forskningsfinansiärer och genom peer-reviewade övningar tillsammans med andra deltagare. Att bli granskad av andra deltagare gav oss inte bara inspiration och insikt i hur andra studenter löste uppgiften, utan också värdefull träning i att ge konstruktiv feedback – även till doktorander inom helt andra forskningsfält. Att kursen fokuserade på att praktisera våra egna färdigheter istället för att bara lyssna på redan erfarna föreläsare var därför en stor styrka och hjälpte oss att känna oss mer bekväma i att hantera kommunikationssituationer för en bredare publik.
Kursen ges på engelska av Innovationskontoret Fyrklövern som är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet.
Läs mer och anmäl dig till kursen Att nyttiggöra forskning och vetenskap här



