Kunskapsmöten längs älven
2003-10-20Som ett blått band slingrar sig Klarälven genom landskapet. Karlstads universitet samlar och förmedlar kunskap om vatten tillsammans med en rad aktörer längs med älven.
Samverkansprojekt Klarälven handlar om vattenplanering och vattenresurshantering. Tillsammans med kommuner, myndigheter, företag, skolor och organisationer ska universitetet ge tillfällen till utbildning och kunskapsutbyte. Kommunerna som medverkar är: Torsby, Hagfors, Munkfors, Forshaga och Karlstad.
Universitetet arrangerar en rad seminarier runt om i länet. Hittills har man tagit upp integrerad mark- och vattenförvaltning i avrinningsområden, EU:s ramdirektiv för vatten, fiske- fiskevård och fisketurism. Kommande teman är bland annat skogsbruket och vattnet, kommunal vattenplanering, entreprenörskap och vattenresurser, försurning och kalkning.
– Den 13 november är vi i Stöllet och då är temat skog och vatten. Det är en vits med att vara på olika ställen, vi arbetar för att få en bred geografisk förankring, säger Lars Nyberg som är projektledare och universitetslektor inom miljövetenskap.
Projektet är ett sätt att sammanföra personer och organisationer som på ett eller annat sätt är knutna till vattenfrågor samt knyta an till det senaste inom forskningen på området. Gruppen som deltar i seminarierna blir större för varje gång och intresset för att samarbeta verkar vara stort.
– Ett syfte med projektet är att ge de inblandade möjlighet att träffas och ta del av ny kunskap. Det fungerar också som ett viktigt diskussionsforum, säger Lisa Mattsson som är projektassistent.
– När det sker dramatiska händelser som översvämningarna då efterfrågas samarbete och forskningsrön, men folk glömmer väldigt fort. När det gått ett tag faller viktiga frågor lätt i glömska. Vi hoppas öka förståelsen för att det krävs forskning som underlag för att kunna göra rätt åtgärder, säger Jan-Olov Andersson som är universitetsadjunkt och forskarstuderande samt verksam inom projektet.
Projektet har finansiering till och med år 2004, men sedan hoppas universitetsgruppen att frågorna ska leva vidare inom andra projekt, eller i annan form. De övergripande målen är att få fler studenter att gå vidare till högre utbildning samt att bidra till hållbar utveckling i regionen. Ett konkret resultat, utöver de pågående seminarieträffarna, är två nya kurser som ges på Karlstads universitet. Till våren erbjuds Regional hållbar utveckling, sju poäng och till hösten 2004 är det Vattenförvaltning om fem poäng.
– Vi vänder oss gärna till yrkesverksamma med kurserna, och naturligtvis även till studenter. Vi tror att det finns ett stort behov av de här utbildningarna, säger Lars Nyberg.

