Kunskapsformer inom visuell gestaltning (KVG) – vad är det?
2021-09-28KVG arrangerar återkommande öppna föreläsningar och seminarier om olika kunskapsformer inom visuell gestaltning. Mårten Medbo, lektor i keramik på Konstfack inleder hösten.
KVG är en flervetenskaplig sammanslutning av ämnena konst och bildgestaltning, konst- och bildvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, ingenjörsvetenskap samt dans. Den gemensamma plattformen återfinns i praktiken inom visuell gestaltning.
Mia Toresson Runemark, adjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap, vad är den tvärvetenskapliga lockelsen i de här ämnena?
- Att utforska just den här gemensamma nämnaren – praktiken - i våra olika kontexter skapar en djupare och förankrad förståelse och kunskap som i sin tur kan hjälpa till att utveckla de teoretiska perspektiven. Komponenterna i praktiken är ofta väldigt likartade, den har bara olika uttrycksätt. Dansen använder kroppen som verktyg, en designer eller ingenjör använder ofta penna och skissblock, en konstnär pensel och duk, kameran eller, som i vårt nästa högre seminarium, lera.
- Det finns många områden som innefattar praktisk kunskap. Exempelvis bedrivs konstnärlig forskning på IKS och Karlstads universitet. Men det finns praktiskt kunskap även i andra områden än de rent konstnärliga och därför har det varit spännande att hitta varandra och öppna upp mellan våra olika ämnen. Våra aktiviteter har växt fram som en serie högre seminarier och en gemensam vision.
Fredrik Näsholm, universitetsadjunkt i konst- och bildgestaltning, vilka har ni bjudit in som föreläsare?
- Det är en blandning av forskare och praktiker och vi inledde med Ingela Josefsson, professor på Stockholms konstnärliga högskola, som har en närmast unik bredd och djup inom ämnet. Hennes forskning handlar om vad praktisk kunskap är och spänningen mellan praktik och teori i högre utbildning.
Johanna Rosenqvist, lektor i kost och bildvetenskap på Linnéuniversitetet har pratat om konst, design och konsthantverk i en performativitets- och genuskontex och Joanna Rubin Dranger, affillierad professor i Illustration knuten till Konstfack, pratade i våras om Visuell makt.
Det är öppna seminarier som vem som helst får komma till, och vi försöker även i så stor utsträckning som möjligt bjuda in våra respektive studenter. För KVG som grupp byggs nätverket av likasinnade också ut genom seminarieserien och ger oss fler att samtala med och bolla idéer med.
Nästa föreläsare är Mårten Medbo, lektor i keramik på Konstfack
- Mårten Medbo blev den förste i Sverige att disputera i det konstnärliga forskningsämnet konsthantverk, säger Mia Toresson Runemark. I doktorandprojektet reflekterar han, utifrån sina egna erfarenheter som keramiker och konstnär, över grundläggande frågor kring konstnärligt skapande. Bland annat på hantverkets förmåga att på flera sätt skapa mening. Dels en utåtriktad språklig/konstnärlig mening, men även över den mening som kan uppstå vid utövandet av ett hantverk, i själva mötet med ett material, och som riktar sig inåt till den som gör.