Kulturvetenskaplig forskning bryter ny mark
2023-05-29Det mer än mänskliga är ett område inom skönlitteratur, poesi, film, teater och konst där ny forskning nu växer fram. Kufo, kulturvetenskapliga forskargruppen vid Karlstads universitet, är med och bryter ny mark. Den 16-17 maj hölls ett internationellt symposium just med titeln ”More than human studies”.
Bortom det mänskliga, där det jordiska möter det utomjordiska, där växt-och djurrikets varelser antar mänskliga former – eller om det är tvärtom? Här utforskas bland annat organismer som kommunicerar på ett okänt och oväntat sätt, till exempel svampar, träd eller encelliga organismer på havets botten som i den högaktuella tv-serien ”The swarm”. På Kufo:s symposium presenterades och prövades idéer och utkast till ny forskning om dessa kulturella uttryck.
- Symposiet är en fortsättning på två två-dagars workshoppar inom More-than-Human Studies som jag och två tyska professorer organiserade på Zoom förra året, en i februari och en i oktober 2022. Workshopgruppen består i dagsläget av 16 forskare från två tyska universitet och tre svenska. Det är underbart att många från gruppen nu hade chansen att ”träffas på riktigt” och få möjlighet att inte bara presentera och diskutera pågående forskning men också kunna prata om hur vi kan gå vidare med samarbetet, säger Maria Holmgren Troy, föreståndare för Kufo.
Babette Tischleder, professor i nordamerika- och mediestudier vid Georg-August-Universität Göttingen, Tyskland, var en av de två huvudtalarna. Hon har under de senaste åren fokuserat sig på bland annat på frågor om det icke-mänskligas handlingskraft – från omhuldade föremål och animerade robotar till floders kraft och energi. Hon har studerat litteratur, skärmmedia och digital animation i deras respektive materiella, geologiska och historiska sammanhang. Hur bidrar dessa kreativa metoder till att bygga de världar vi lever i och hur återspeglar de nuvarande ekologiska problem och en hotad framtid? Hennes aktuella bokprojekt "Chronotopes of the Nonhuman" sätter fokus på samtidskonst, litteratur och kritiskt tänkande som föreställer sig "vår" värld i nära samspel och förenad med andra levande varelser och livsviktig materia (oavsett om det är grisar, bin, ekar, kråkor, koraller, kol, koffein, mikrober eller virus). Vid symposiet tog hon upp fenomenet med populationen av prärievargar i Chicago, där de samexisterar med människor i den mer än mänskliga staden.
Maria Lindgren Leavenworth, professor i modern engelsk litteratur vid Umeå universitet, var huvudtalare på symposiets andra dag. Hon har i sin forskning intresserat sig för spekulativ fiktion, reseberättelser, fan fiction och Arktis. Just nu är hon intresserad av hur Arktis fungerar och förändras i spekulativ fiktion: texter som på olika sätt presenterar förhållanden som kontrasterar mot läsarens förståelse av verkligheten. Hon undersöker hur arktiska spekulativa element uppstår och hur bilden av Arktis förändras genom den spekulativa fiktionen. Både traditionella framställningar av Arktis som tomt och främmande, och nutida (och framtida) bilder av bland annat klimatförändringar är del av analysmaterialet. Monografin The Imagined Arctic in Speculative Fiction utkommer under 2023 (Routledge). Hennes presentation på symposiet hade titeln ”Human-Other Entanglements in Speculative Future Artics”.
“More-than-Human”-symposiet bygger vidare på Kufo:s internationella samarbete med bland andra universiteten i Wuppertal och Göttingen och genomfördes med stöd från Magnus Bergvalls stiftelse.