Kulturellt smörgåsbord med mersmak
2023-03-07Mikroföreläsningar, speed-dating och rundabordssamtal var några av ”rätterna” som serverades vid smörgåsbordseminariet ”Kulturen på bordet”, måndag 6 mars. Ett arrangemang som samlade forskare och lärare från Karlstads universitet och personal från kulturavdelningarna på Region Värmland och Karlstads kommun.
– Mycket lyckat. Av 45 möjliga kom 47. Det var mangrann uppslutning från Region Värmland och Karlstads kommun, det vill säga alla tjänstepersoner från deras kulturavdelningar, dessutom kom ett par personer till, säger Liselotte Englund, ordförande för Kultur på Kau och initiativtagare till måndagens kultursamverkanseminarium som var första steget i ett fortsatt samarbete.
– Man blir verkligen sugen på mer. En sådan här samling skapar ringar på vattnet och väcker diskussion om vilka av de här kunskaperna och erfarenheterna vi använder i de olika verksamheterna. Alla vi som är här jobbar för publik på olika sätt, säger Åsa Hansen, biträdande kulturchef i Karlstads kommun.
– Den här dagen har varit oavbrutet intressant. Vi har hållit ett väldigt högt tempo, men vi har också hunnit få precis allt jag hoppades att vi skulle få, säger Karin Karlsson, kulturchef i Region Värmland.
Under halvdags-arrangemanget Kulturen på bordet hann de tre samverkansparterna ge varsin introduktion till respektive kulturverksamhet under några minuter, där Maria Holmgren-Troy, ordförande för kulturvetenskapliga forskargruppen Kufo, berättade om forskningen på kulturområdet vid Karlstads universitet.
Hon var också moderator under de sex mikroföreläsningar som sedan följde, varvade med speed-dating och reflekterande rundabordssamtal. När deltagarna sammanfattade seminariet gav de omdömen som ”uppfriskande”, ”intressant” och ”inspirerande”.
– Aptitretande, sa någon. Det var otroligt positiv energi och alla tre parter är överens om att fortsätta träffas. Vi ska ha möte nästa vecka och diskutera det, säger Liselotte Englund.
– Vi har andra former för samarbeten också, men det finns två huvudskäl för den här formen av samverkan. Dels har kulturavdelningarna på regionen och kommunen uttryckt behov av vägar in för kontakt med kulturutbildning och -forskning på Kau, dels behöver våra lärare och forskare kontakt utåt. Det här är ett viktigt steg för att profilera vår forskning och grundutbildning. Det är inte rocket science, men sådant här nätverkande är viktigt. Och med 100-procentig uppslutning blev det mycket lyckat.
Under de sex mikroföreläsningarna talade Peter Wikström och Erica Sandlund under rubriken ”#MeToo och den svåra konsten att be om ursäkt”, Tobias Hübinette om ”Det svenska r-ordet”, Margareta Wallin Wictorin om ”Fnitter, satir och framtidsansvar – feministiska tecknade serier”, Staffan Löfving om ”Fotografi som kulturarv: Ett samarbete med Sydafrika”, Sofia Wijkmark om ”Att läsa Värmland” samt Cecilia Parsberg och Fredrik Näsholm om ”Serie- och bilderboksberätande – om hantverkskunskap i bildgestaltning”.
Vid de reflekterande rundabordssamtalen i slutet av seminariet var deltagarna eniga om att detta var en bra form för möte mellan teori och praktik.
– Och det gav regionen och kommunen idéer om hur de kan visa upp forskningsresultat från Kau, kanske vid någon form av ”öppen scen”, säger Liselotte Englund.