Kulturella sektorn i Arvika studerad
2010-10-14Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet har av Region Värmland och Arvika kommun fått uppdraget att genomföra en studie om den kulturella sektorn i Arvika. Studien visar att tradition och arv ger ett gynnsamt klimat för den kreativa sektorn inom konsthantverk och musik i Arvika.
Ett övergripande syfte har varit att ge underlag för Region Värmlands och Arvika kommuns fortsatta arbete med att stödja utvecklingen inom den kulturella sektorn och de kreativa näringarna. Ett syfte har rört metodutveckling av ett verktyg som är användbart för att kartlägga den kulturella sektorns omfattning och nätverk i Arvika. Metodutvecklingen och verktyget kan sedan även användas i andra regioner.
Många begrepp
Det finns en omfattande flora av begrepp för det som kallas den kulturella sektorn. Begreppet kreativitet kan exempelvis finnas hos alla människor inom alla möjliga verksamheter. Att avgränsa begreppet kreativa näringar är därför mycket svårt. Begrepp som kultur, upplevelser, kreativitet och turism har blivit mycket uppmärksammade under det senaste decenniet i såväl Sverige som inom EU. Ofta hänvisas till dessa begrepp som viktiga medel för lokal och regional utveckling. Inte minst av denna anledning är det värdefullt att begreppen används på ett tydligt sätt och att de metoder som används för undersökningar är tillförlitliga och mäter vad man avser att mäta.
Småföretag och ideella krafter
Studien visar att den kulturella sektorn i Arvika består av många små en- eller fåmansföretag men det finns också många ideella föreningar. Till den största delen består den kulturella sektorn i Arvika av företag som är inriktade på kultur- och naturarv, scenkonst och konst, design och hantverk. Det avspeglar den tradition som startade förra sekelskiftet då många konstnärer, konsthantverkare och musiker flyttade till Arvikatrakten. Man kan också se tydliga tecken på att kulturarvet i Arvika påverkar traditionen inom konst och musik än idag.
Bra med Arvika
Sammanfattningsvis kan studien tolkas som att det finns många positiva sidor för företag inom den kulturella sektorn av att vara lokaliserad just i Arvika kommun. Den positiva andan, det gynnsamma föreningsengagemanget och traditionen vad det gäller konsthantverk och musik har stor betydelse.
Studien har genomförts av Sara Sandström, Leena Hagsmo och Lars Aronsson. Rapporten Kulturella sektorn i Arvika 2010:7 är utgiven på Karlstad University Studies.