Kritiska kulturgeografer positiva till Karlstadskonferens
2000-11-03I månadsskiftet september/oktober hölls ett symposium inom kritisk samhällsgeografi i Karlstad. Kring temat Rum och förkroppsligade geografiska kunskaper samlades 55 nordiska samhällsgeografer i Försvarets sjukvårdscentrum på Hammarö under fyra dagar, inbjudna av ämneskollegor vid Karlstads universitet.
Dekanus Sune Berger, professor i kulturgeografi, var en av arrangörerna. Han berättar att det var 20;de gången detta symposium arrangerades och nu för första gången i Karlstad.
– Första gången var 1979 i Uppsala, säger Sune Berger. Vi försökte få igång en samverkan mellan unga nordiska kulturgeografer och intresset var stort. Vi diskuterade vad som gjorts inom ämnet och vad som kunde gjorts på ett annat sätt. Vi var rätt radikala och påverkade av Marxistiska strömningar, ler han.
Mötena utvecklades till ett nätverk med bland andra symposier, en tidsskrift, gemensamma forskarkurser och bokprojekt. Till varje symposium bjuds gästföreläsare från andra delar av världen in. Denna gång kom Kirsten Simonsen, Roskilde, Marcus Doel, Swansea, och Lynda Johnston, Edinburgh.
– Vi valde temat Rum och förkroppsligade geografiska kunskaper eftersom det är ett aktuellt tema inom kulturgeografiämnet, säger Martin Gren, doktor i kulturgeografi, samtidigt som det lite utmanar den nordiska kulturgeografitraditionen. Det är viktigt, och har varit så tidigare på dessa symposier, att välja ett tema som kan ge ”nya” idéer och skapa förutsättningar för utveckling och debatt, inklusive kritiskt ifrågasättande.
Temat väckte nya tankar
Dagarna innehöll papersessioner, föreläsningar och diskussioner.
– Temat väckte en del nya tankar och idéer, säger Sune Berger. Det är också viktigt för oss att ge unga doktorander en möjlighet att vara med.
Vilket bland annat visas i att boendet enligt tradition är billigt och ligger nära konferenslokalen, i detta fall ett vandrarhem på Hammarö.
Enligt traditionen brukar detta vara en rätt informell konferens.
– Gästerna uppfattade konferensens informella karaktär positivt, säger Martin Gren.
Bland annat uppskattade deltagarna att det fanns mycket tid att diskutera och presentera papers i de olika sessionerna. Utvärderingen visar att deltagarna över lag var nöjda med konferensen och dess ovanliga inslag som afrikanska trummor med dansuppvisning på fredagskvällen samt kulturgeografiämnets egna band här vid universitetet: Space Boys. Gerhard Gustafsson, Bertil Lundberg, Svante Karlsson och Gabriel Bladh framträdde under lördagskvällen. Även en exkursion runt Karlstad var populär bland deltagarna. Sune Berger och Martin Gren vill ge en eloge till Elisabeth Brandin, doktorand i kulturgeografi, som var huvudansvarig för det praktiska kring konferensen.