Kreativa unga på Forskarfredag
2009-09-30Forskarfredag - eller Researcher's night 2009 gick av stapeln runtom i Europa i fredags den 25 september. I Karlstad lockades barn och unga att pröva problemlösning på olika sätt. På Värmlands Museum provade elever i årskurs fyra och årskurs nio på att programmera och bygga ihop legorobotar. Och på Uno i Karlstad brottades gymnasieelever med utmaningen att utforma en smart och snygg förpackning.
På fredagmorgonen intog årskurs fyra från Kronoparksskolan i Karlstad och årskurs nio från Hierneskolan i Koppom Teknikklubben Lusten. Syftet med dagen var att väcka forskarlusta hos eleverna, något som inte var särskilt svårt. Framdukat på fem bord stod varsin uppsättning datorer och legorobotar. Deras uppgift bestod i att med hjälp av datorerna ställa in robotarna att följa en bana som Patrik Backman och Johan Rosén på Teknikklubben Lusten hade gjort i ordning. Målet var att rädda den lilla staden undan katastrof. Två timmar hade eleverna på sig, och trots en del tveksamma miner i början, så satte de direkt igång med att bygga robotarmar, testbanor och att programmera själva roboten. När det var dags för uppvisning, rörde alla robotar på sig - några som planerat, andra inte. Men alla hade lärt sig något nytt under dagen, oavsett om det handlade om matteuträkningar, förståelse för ritningar eller ny kunskap inom tidig datorprogrammering. Och applåder blev det.
- Det roligaste var att köra roboten, och testa sig fram mellan att köra och programmera, tyckte Linus Brunzell 10 år och redan en veteran när det gäller att bygga lego.
Patrik Backman, Teknikklubben Lusten, menar att det här skulle kunna användas även i den vardagliga skolundervisningen:
- En dag som denna ger eleverna kunskap inom både matte och fysik på ett kul sätt som skulle kunna ingå i en vanlig lektion.
Förpackningsdesign på Uno
På kulturhuset Uno samarbetade gymnasieelever från Sundsta-Älvkulle i Karlstad med gymnasieelver från Broby Grafiska i Sunne kring utmaningen att göra en snygg och smart förpackning.
Eftermiddagen inleddes med en föreläsning av Helén Williams, doktorand i miljö- och energisystem. Föreläsningen handlade om forskning kring förpackningsdesign och förpackningars påverkan på miljön.
- Alla forskare är inte skäggiga gubbar i vita labbrockar, skojade Helén Williams och pekade därmed på ett av syftena med Forskarfredag: att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt intressanta jobb.
Efter föreläsningen delades eleverna upp i blandade grupper och tog sig an nästa uppgift -en tävling i förpackningsdesign. Tävlingen gick ut på att formge en tetra pak-förpackning. Produkten som skulle designas var en ny sorts iste och skulle rikta sig till ungdomar mellan 20-25 år.
Tävlingen var hopsatt av lärare från Broby Grafiska och den glada vinnargruppen fick förutom ära och diplom även konsertbiljetter till Lars Winnerbäck.
Svenska sedlars säkerhet
Förutom aktiviteterna med skolelever bjöd Forskarfredag också på populärvetenskaplig föreläsning, en vid lunchtid och en på eftermiddagen. Det var Luciano Beghello, professor i pappersteknik och tidigare vice vd på Tumba Bruk, som berättade den intressanta bakgrunden bakom sedlar, deras historia och hur man kan veta om sedeln i fickan är falsk eller äkta. Mycket avslöjades - men inte allt.
- Riktigt allt får jag inte berätta, men svenska sedlar är bland de säkraste i världen, sa Luciano Beghello.
Forskarfredag stöds av EU och samordnas i Sverige av föreningen Vetenskap och allmänhet. Syftet är att väcka intresse för forskning och få fler unga intresserade av att forska. I Karlstad arrangerades Forskarfredag av Karlstads universitet i samarbete med Värmlands Museum Teknikklubben Lusten, Karlstads kommun Uno, Broby Grafiska i Sunne, Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad samt Ljungbergsfonden.
- En jättekul dag! tyckte Olof Sylvén, som arbetat med förberedelsernainför Forskarfredag.
- En jättekul dag! tyckte Olof Sylvén, som arbetat med förberedelsernainför Forskarfredag.