Krav på etik vid forskning
2003-02-03Från och med nästa år ska det bli lag på att all känslig forskning om människor ska etikprövas. Detta enligt ett förslag från regeringen. Inte bara experter ska svara för prövningen, även allmänheten ska vara representerad.
Redan idag finns olika kommittéer som granskar forskning från ett etiskt perspektiv. Karlstads universitet har till exempel en egen forskningsetisk kommitté, vars uppgift är att efter ansökan göra en etisk granskning av forskningsprojekt. I vissa fall är en sådan etisk prövning nödvändig för att forskningsanslag ska beviljas eller resultaten kunna publiceras.
De olika kommittéernas arbete är emellertid frivilligt. Regeringen vill nu att den forskningsetiska prövningen istället blir obligatorisk och att den regleras i en lag som ska träda i kraft den 1 januari 2004.
Målet med den nya lagen är att skydda den enskilda människan. Regeringen vill att lagen ska användas på forskning som innebär fysiska ingrepp eller som påverkar testpersonen fysiskt eller psykiskt. Även forskning på biologiskt material från människor ska omfattas. Lagen sätter inte heller gränsen vid medicinsk forskning. Även samhällsvetenskapliga metoder ska prövas, exempelvis om det berör känsliga personuppgifter som politisk eller religiös uppfattning.
Enligt den nya lagen får forskningen bara ske om den klarar den etiska prövningen, med andra ord om den sker med respekt för människovärdet. Ett krav är att människors välfärd ska ges företräde framför samhällets och vetenskapens behov. Regeringen påpekar dock att det sällan finns en motsättning mellan dessa intressen. Många gånger kan forskning vara det som bäst tillgodoser människors välfärd. Ett annat krav för att forskningen ska få äga rum är att riskerna med den uppvägs av det vetenskapliga värdet.
Ett forskningsprojekt kan startas först efter ett etiskt godkännande. Den som struntar i den regeln riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Den etiska prövningen ska ske i ett antal nya regionala nämnder. Arbetet leds av en juristdomare och dessutom ingår tio personer från vetenskapsvärlden samt fem personer som företräder allmänheten. Regeringen ska utse samtliga ledamöter och ersättare i nämnden. Ett beslut från de regionala nämnderna ska gå att överklaga till en ny instans - centrala nämnden för forskningsetik. Även i denna nämnd ska allmänheten vara representerad.