Konstverket invigt
2012-08-29Solen lyste och musikstudenter från Ingesund stod för underhållningen. Konstnärer, anställda, gäster och medierna fanns på plats. Rektor Åsa Bergenheim talade, en trumvirvel och så var verket invigt.
Men neon gör sig inte medan solen lyser, så riktigt hur verket "Nobody puts Baby in a corner" tar sig ut får vi veta först när mörkret sänker sig.
Många tyckte till
Joachim Gustafsson, kommunikationschef på Karlstads universitet, inledde med att konstatera att verket satt igång en debatt som bland annat förts på universitetets facebooksida.
- 99 gillar inlägget, 84 har kommenterar det, 19 har delat det och det har visats 5 001 gånger.
Bjöd upp till samverkan
Per-Inge Lidén som är kommunalråd i Karlstads kommun talade om att både konst och ord ska beröra och skapa debatt.
- Det är inte bara målningar som är konst. Vill ni se en gubbe till häst får ni åka till Uppsala eller så...
Han lovordade samverkan mellan universitetet och kommunen och vände sig som slutkläm till rektor:
- "Let's dance!"
Tummen upp från filmens skapare
Karlstad Studentkårs ordförande Valerija Varga poängterade att det är viktigt att alla ska få synas och höras och ta plats i det gemensamma offentliga rummet. Samma tanke framförde konstnärerna, systrarna Moa och Mikaela Krestesen.
- Vi vill också rikta ett tack till rektor Åsa Bergenheim som vågar bryta de rådande konventionerna. Vi vill också att man flyttar fokus från att tala om vad konst är till vad konst gör.
Konstnärerna hade också varit i kontakt med skaparen av filmen Dirty dancing, Eleanor Bergstein, som applåderade deras idé att skapa konst utifrån ett citat i filmen.
"Kultur får utmana"
Åsa Bergenheim talade om att universitetet ska stå för nytänkande, ifrågasättande och reflektion.
- Vår vision är inte Baby. Vår vision är att utmana det etablerade och utforska det okända. Det är sällan lätt att att utmana det etablerade, men här kan kulturen spela en viktig roll. Den kan öppna våra sinnen och utmana det som är - precis som vetenskap.
Ris och ros
Horst Sturmhoefel, författare, och Helene Blomqvist, lektor i litteraturvetenskap, klev sedan i tur och ordning upp i Speakers' corner och talade kort om vilka känslor verket väcker hos dem. Han vände sig mot att verket redan finns i Umeå och då skapades i ett helt annat sammanhang. Då handlade det om behovet av kvinnofrid och som en reaktion mot våld mot kvinnor. Hon talade om att krocken, mötet mellan verket Baby och det latinska Sapere aude, Våga vara vis, skapar energi.
Studenterna från Ingesund som svarade för det musikaliska inslaget var Linus Lösegård, Pierre Koch, Marika Appelholm och Henrik Bengtsson.
Konstverket bekostas av en donation för utsmyckning av universitetsbiblioteket och medel från Karlstads kommun.

