Konstutställning om vetenskapliga frågor
2010-10-08Tisdag den 12 oktober öppnar utställningen "Singla slant i kvantmekanik eller Verklighetens natur" på Karlstads universitet i hus 12. Karl-Erik Eriksson, professor på Avdelningen för energi-, miljö- och byggteknik, ställer ut tavlor och skulpturer som beskriver kvantmekanik. Utställningen vill visa att kvantmekanikens förståelseproblem är av allmänt kulturellt intresse och går att lösa.
Karl-Erik Erikssons utställning har under den gångna sommaren visats i Finlandspaviljongen på The Alma Löv Museum for experimental and unexp. art. Nu flyttar den in på Karlstads universitet under några veckor och tisdag den 12 oktober klockan 14.30 är det vernissage. Curator för utställningen är Karin Bodland-Johnson och Nils Johansson har gjort skulpturerna.
- Matematiska ekvationer och grafer har sin egen estetik. Jag har valt att använda dem för att beskriva ett system med två möjliga utfall vid en mätning, ungefär som en singlad slant. De figurer som Alice i underlandet möter vid det tokiga tepartyt har också givna roller i detta sammanhang, säger Karl-Erik Eriksson.
Kvantmekaniken är nödvändig för att förstå materien på atomnivå och därunder. Många egenskaper på dessa nivåer är sedan viktiga för förståelsen av den värld vi upplever till vardags. Exempel är ljuset och dess natur, elektricitet och magnetism, och materiens kemiska struktur. Mycket av den nya teknik som just nu utvecklas, bygger direkt på kvantmekanik.
Han menar att problemet är att fysiker inte är överens om vad som händer då man gör en mätning på ett kvantmekaniskt system. Många fysiker menar till och med att detta ligger utanför vad som går att begripa, och att man måste ge upp ambitionen att förstå. I många år debatterade Albert Einstein och Niels Bohr om kvantmekaniken. Bohr vann den diskussionen, men Einsteins kritik har hängt kvar.
Behöver man spekulera om flera verkligheter?
- Utställningen bygger på en vetenskaplig artikel som tar hänsyn till Einsteins kritik. Jag visar där att kvantmekaniken själv innehåller nyckeln till att förstå av vad som händer, när man mäter. Den vanliga naiva föreställningen, att det finns en verklighet, inte flera, duger bra. Detta är kontroversiellt, och de flesta fysikerkolleger undviker att ta ställning. Men det är viktigt att ta ställning för att vetenskapen ska gå framåt, säger Karl-Erik Eriksson.
Karl-Erik Eriksson har också en hemvist som gästprofessor på University of Cape Coast i Ghana och har kommit att tillhöra den traditionella Akankulturen. I sin utställning roar han sig med att låna den kulturens Adinkrasymboler som små kommentarer till sina tavlor.
Vernissage klockan 14.30, tisdag 12 oktober. Monica Furu, prefekt på Avdelningen för humaniora och genusvetenskap vid Estetisk-filosofiska fakulteten, kommer att inviga utställningen. Utställningen finns i Entréhallen, hus12, på Karlstads universitet och pågår 12 - 30 oktober 2010.