Konsten att planera en kurs
2012-05-04Inom FLHS, Forskarskolan för lärare i historia och samhällskunskap, publicerades nyligen en lic-avhandling som handlar om hur lärare planerar en gymnasiekurs i historia. Vilken betydelse kursplanens mål har och hur dessa integrerats i de didaktiska beslut som tagits för att utforma undervisning och bedömning.
- Jag arbetar på Frans Schartaus gymnasium i Stockholm, säger Katarina Schiöler. Hösten 2008 började jag på Forskarskolan för lärare i historia och samhällskunskap vid Karlstads universitet. Min lic-avhandling har inriktningen betyg och bedömning och min preliminära frågeställning lyder: Hur operationaliserar lärare styrdokumenten i historia A-kursen?
Praktiknära utgångspunkter
I licentiatsavhandlingen Kurskonstruktörer i ett målstyrt system - en studie av hur två lärare planerar en gymnasiekurs i historia, har frågan om vad planeringsarbetet i ett mål- och kunskapsrelaterat styrsystem kan handla om analyserats med praktiknära utgångspunkter.
Studiens resultat har visat att planering av en kurs i historia handlar om en mängd olika beslut som kan beskrivas med olika begrepp och perspektiv. Som exempel kan nämnas val av kursens berättelse och organisationsprincip samt val av olika redskap som eleverna ska få. Med utgångspunkt i lärarnas beskrivning av sin planering har undersökningen lyft fram en planeringsmodell som framstår som ett relevant redskap för att beskriva och analysera centrala aspekter av planeringsarbetet. Studien har uppmärksammat frågan om i vilken grad som kursplanens mål tolkats generellt eller ämnesspecifikt samt frågan om i vilken grad som kursplanens mål integrerats i de didaktiska beslut som tagits för att utforma undervisning och bedömning.
Forskarskolan för lärare i historia och samhällskunskap
FLHS, Forskarskolan för lärare i historia och samhällskunskap, vid Karlstads universitet ingår i en långsiktig strategi för att utveckla forskning av hög relevans för undervisning i skolorna, och för att utveckla samarbete mellan skolväsende och universitet/högskolan.
Forskarskolan fokuserar på två teman. Det ena är en innehållslig inriktning på två skolämnen historia och samhällskunskap. Det andra är en forskningstematisk inriktning på lärares arbete ur ämnesdidaktiskt perspektiv. Här kan du läsa mer om FLHS.

