“Knuff” ger större vaccinationseffekt
2022-08-10Att få en tillräckligt stor del av befolkningen vaccinerad mot olika sjukdomar är en återkommande utmaning. Trots att vaccin mot Covid-19 erbjuds gratis är många ändå inte fullvaccinerade. I studien ”Vaccination nudges: A study of pre-booked COVID-19 vaccinations in Sweden” undersöker Niklas Jakobsson, Mats Ekman och Carl Bonander hur förbokade vaccinationstider har påverkat antalet vaccinerade.
Bland de tillvägagångssätt som har prövats för att öka vaccinationsgraden återfinns krav på vaccinationsbevis för att få bevista olika aktiviteter, direkt tvångsvaccination (böter för ovaccinerade), eller betalning för den som låter vaccinera sig. Ett annat sätt att öka vaccinationsgraden kan vara att skicka ut kallelser med förbokade vaccinationstider till befolkningen. Under Covid-19 vaccineringarna 2021 skickade Region Uppsala ut kallelser med förbokade tider till vissa åldersgrupper. I andra regioner skickades inte kallelser med förbokade tider.
- Vi har studerat om kallelserna som skickades ut till 16–17-åringar ökade vaccinationsgraden i Uppsala, säger Niklas Jakobsson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Karlstads universitet. Eftersom kallelserna inte skickades ut slumpmässigt använde vi oss av kvasiexperimentella metoder för att studera effekten av kallelserna.
I studien användes först och främst den en syntetisk kontrollmetod där man istället för att jämföra vaccinationsgraden i Uppsala med ett genomsnitt av svenska regioner jämförde Uppsala med regioner som är så lika Uppsala som möjligt i perioden innan åldersgruppen vaccinerades.
- Framförallt matchades Uppsala mot andra regioner som haft en liknande vaccinationsgrad som Uppsala i åldersgruppen 18–29 år (dessa fick inte kallelser med förbokade tider), säger Mats Ekman, lektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Karlstads universitet. Dessutom jämfördes vaccinationsgraden i kommunerna i Region Uppsala med angränsande kommuner i andra regioner. Våra fynd indikerar att kallelserna med förbokade tider i Region Uppsala ökade vaccinationsgraden med ungefär tio procentenheter.
Region Uppsalas intervention är en så-kallad ”knuff” (från engelskans ”nudge”). Knuffar är intressanta ur samhällsvetenskaplig synpunkt då de inte förändrar något i berörda individers valmöjligheter. Alla ungdomar i Region Uppsala som blev kallade till förvalda vaccinationstider kunde utan personlig kostnad låta bli att infinna sig till kallelsen och, om de ville, boka en tid likt ungdomar i andra regioner. Det enda som skiljer en ungdom i Region Uppsala från en ungdom i en annan svensk region gällande beslutet att låta vaccinera sig är alltså hur alternativen ja eller nej presenteras.
- Även om vi fann en stor effekt (10 procentenheter) av Region Uppsalas vaccinationsknuffar måste man tolka våra resultat med försiktighet, förklarar Niklas Jakobsson. Dels bygger våra fynd på kvasiexperimentella metoder och dels finns det teoretiska skäl att tro att en ”knuff” har en större effekt när valsituationen är relativt oviktig för individen.
Eftersom ungdomar ytterst sällan blir allvarligt sjuka i Covid-19 och eftersom vaccinets bieffekter i de flesta fall är ringa spelar beslutet att låta vaccinera sig eller ej en mindre viktig roll för ungdomar än för äldre personer, vilka betydligt oftare blir lidande av att smittas med SARS-CoV-2.
- I den mån man är intresserad av hur stora effekterna är för befolkningen i allmänhet är våra resultat därför snarast i överkant, säger Niklas Jakobsson. Våra resultat torde ändå vara av intresse ur ett folkhälsoperspektiv såtillvida att ett större vaccinationsupptag av ett steriliserande vaccin (så att vaccinerade individer inte smittar andra) kraftigt kan reducera förekomsten av berörda sjukdomar.
Den effekt vi finner är betydligt större än effekterna från andra typer av interventioner (vaccinationsbevis, 200 kronor betalt, att få delta i ett lotteri, påminnelser, vilka alla har studerats med goda empiriska metoder). Mot bakgrund av att alternativa metoder för att öka vaccinationsgraden ofta inskränker den personliga friheten och samtidigt tycks ha en relativt låg effekt på upptaget, är den metod som Region Uppsala har använt intressant.
Medförfattare till Vaccination nudges: A study of pre-booked COVID-19 vaccinations in Sweden är Mats Ekman, Karlstads universitet, och Carl Bonander, Göteborgs universitet.