Klimatzoner på universitetet ska stimulera lärandet
2016-04-01Om några veckor kommer studenterna vid Karlstads universitet att kunna gå barfota i varm sand inomhus. Då införs nämligen klimatzoner, med bland annat regnskog och paradisstrand, i biblioteket och aulafoajén - ett direkt resultat av forskning vid universitetet.
Denna artikel publicerades den 1 april och var universitetets aprilskämt.
Forskning om vilka miljöer som främjar lärande och personlig utveckling är mer eller mindre alltid på tapeten. Nu får traditionella modeller se sig förbisprungna av en modernare syn på hur olika sinnestillstånd påverkar lärförmågan. Bland annat har man på psykologiämnet kunnat visa att produktivitet, kreativitet och minneskapacitet ökar markant om man går barfota på solvarmt gräs eller hör vinden susa i löv.
I vår blir Karlstads universitet först i världen med att omsätta dessa fynd i praktiken, då klimatzoner kommer att införas, med start i biblioteket och delar av huvudentrén. Aulafoajéns stengolv kommer att ersättas av en gräsmatta, och de olika våningsplanen i biblioteket omvandlas till fyra olika klimatzoner. Redan förra helgen testkördes några av klimatzonerna i de tilltänkta lokalerna. En utmaning som väntar studenterna på det nya musikerprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund är att ta fram naturnära hissmusik.
Fyra unika zoner
- Det har förstås varit en utmaning att säkerställa att byggnaden tål de nya påfrestningar som uppstår när vi introducerar naturliga material som sand, gräs och vatten, säger Björn Arvidsson, docent i biologi, som lett odlingen av de växter som ska ingå i satsningen. Det här kommer markant att höja studenternas kapacitet.
Zonerna i biblioteket har planerats utifrån tillgängliga utrymmen. Den tysta våningen på plan 1 kommer att ha ett kyligare nordiskt klimat, där även vintersport får utövas om ljudnivån hålls nere. Tidningsläsesalen på plan 2 blir en paradisstrand med saltvatten, lokalt framtagen sand och en temperatur på cirka 30 grader. Salen kommer även att utrustas med ljusterapilampor.
Plan 3 är tempererad, ungefär som en varm, svensk augustikväll, och här planteras en mellansvensk blandskog. Fläktar kommer att simulera en ljummen bris. Planet tonsätts av spröd lärksång, och har man riktigt tur kan man även höra orren.
- Plan 4 är nog mest spännande, säger Jakob Harnesk, direktör för Universitetsbiblioteket. Här kommer vi att ha en riktigt tät, köttig regnskog och ett ganska fuktigt klimat. Vi är medvetna om att fukt inte är bästa vän med papper och datorer, men vi kommer att göra det möjligt att låna plastskydd för laptops och funderar på att erbjuda laminering av boksidor.
Avslappnande miljö året runt
Rektor Åsa Bergenheim är spänd på resultatet.
- Jag önskar att jag hade haft den här möjligheten under mina studier, säger hon. På somrarna hittar man studenter ute på gräsmattor och båtbryggor, och jag är övertygad om att det stimulerar till djupare lärdom. Det är därför bara naturligt att vi erbjuder den sortens avslappnande och studiefrämjande miljö under årets alla dagar, inomhus. Vi tittar nu också på hur vi kan förvandla Café Gläntan till en öken.
Flera andra myndigheter och lärosäten har visat intresse för projektet. En av de mer oväntade effekterna är att SVT kommer att förlägga inspelningen av nästa säsong av Wild Kids till biblioteket. Medverkande kommer att ha ett tältläger uppställt på plan 3, mellan utlåningsapparaten och björkdungen vid kopieringsmaskinen.

