Katastrofer och risker - hur ser samhällets beredskap ut?
2009-06-26Forskare från hela världen samlas under tre dagar på Karlstads universitet. Temat är katastrofer och vardagens risker. Hur arbetar samhället för att ha en handlingsberedskap när olyckan är framme?
Karlstads universitet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB samt Försvarshögskolan samlar drygt 210 forskare, politiker och andra som arbetar med krisberedskap på hög nivå för att gå igenom forskningsläget. Konferensen heter "From the everyday to the extraordinary SRA-Europe conference" och den äger rum måndag den 29 juni till onsdag den 1 juli.
Föredragshållarna täcker det mesta från stora naturkatastrofer som en tsunami till risker som finns i de flestas vardag.
På måndag talar bland andra Mikael Karlsson, forskare vid Karlstads universitet och ordförande i Svenska naturskyddsföreningen, om kemikalier i vardagen.
Tid och plats: måndag 29 juni, Sjöströmsalen, kl. 11.00.
Ett annat föredrag behandlar hur man bör arbeta med information om risker utan att skapa panik och kaos. Ett aktuellt exempel är hur man talar om pandemier som den så kallade svininfluensan.
Tid och plats: måndag 29 juni, Frödingsalen, kl 11.00.
Johan Schaar, som leder den internationella klimatkommissionen, är en av de svenska huvudföredragshållarna. Han ledde tidigare återuppbyggnadsarbetet i Röda korsets regi efter tsunamikatastrofen. Han har också lett biståndsarbetet på Sida.
Tid och plats: måndag den 29 juni, Aula Magna, kl. 13.30)