Kårobligatoriet blir kvar
2004-03-10Riksdagen beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 4 mars att inte avskaffa kårobligatoriet. Något som Karlstad Studentkår ser som både bra och dåligt.
- Ska man avskaffa kårobligatoriet måste man först utreda hur konsekvenserna av ett sådant beslut slår och även titta på hur kårverksamheten i så fall ska finansieras, säger Karlstad Studentkårs Katarina Jakobsson, vice ordförande med utbildningsansvar. Så av den anledningen var det bra att man inte beslutade om ett avskaffande.
Därmot är Karlstad Studentkår i sak för ett avskaffande av obligatoriet. Men det måste alltså ske i rätt ordning, menar Katarina Jakobsson.
- Man ska inte avskaffa först och utreda sedan, utan tvärtom.
Det var inte med stor marginal som kårobligatoriet lever kvar. Endast tre röster skiljde de båda riksdagslägrena åt -139 mot 136. Riksdagen röstade därmed helt i linje med utbildningsutskottets förslag. Något som utbildningsminister Thomas Östros är lättad över.
- Vi har säkrat den stabila grunden för studentinflytandet och den viktiga sociala verksamheten vid studentkårer och nationer. Nu kan arbetet med utbildningspolitiken fokuseras på att bredda rekryteringen, utveckla utbildningens kvalitet och stärka internationaliseringen, säger han i ett pressmeddelande.
Studentinflytandet vid universitet och högskolor grundas på kårobligatoriet.
- Studentkåren agerar oberoende och kan företräda studenternas intresse kraftfullt och fritt. Under min tid som utbildningsminister har jag aktivt verkat för att stärka studentinflytandet i den fasta övertygelsen att det leder till ökad utbildningskvalitet. Studenterna har därmed fått ökad representation och reglerad rätt att medverka i alla beslutande och beredande organ inom universitet och högskolor, säger Thomas Östros.

