Kårobligatoriet avskaffas - vad händer sen?
2010-01-29Den 1 juli 2010 avskaffas kårobligatoriet och det finns från och med höstterminen 2010 inte längre något krav på studenter att vara medlem i en studentkår. Istället kommer studentkåren att bestå av frivilliga medlemmar.
Efter att kårobligatoriet avskaffats så kommer högskolorna att utse studentkårer för en treårsperiod. Studentsammanslutningar kan då ansöka om att få kårstatus för ett avgränsat verksamhetsområde. Huvuduppgiften för studentkårerna blir att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier. Studentkåren kommer även fortsättningsvis att utse studentrepresentanter till universitetets beslutande och beredande organ.
Som en del av studentkårernas finansiering kommer ett statsbidrag att fördelas till landets lärosäten. 2010 uppgår statsbidraget till 20 miljoner kronor och 2011 till 30 miljoner kronor för alla lärosäten. Statsbidraget kommer att fördelas utefter antal helårsstudenter, till vilket man även räknar doktorander.
Studentkåren ska även fortsättningsvis arbeta med utbildningsbevakning och studentinflytande för hela studentgruppen inom verksamhetsområdet. Om ingen studentkår existerar får universitetet ett större ansvar för studentinflytandet då man ska arrangera direkta eller indirekta val av studentrepresentanter. Universitetet får även ett större ansvar för studiesocial verksamhet så som studenthälsovård, mottagningsverksamhet, arbetslivsanknytning samt råd och stöd rörande vissa frågor. Det handlar bland annat om trygghetssystemen och hur de verkar för studenter, så som CSN, Försäkringskassa och A-kassa.
I slutet av april kommer en studentkår för 2010-2012 att utses av universitetsstyrelsen. Karlstad Studentkår kommer att ansöka om att vara studentkår även fortsättningsvis.
För mer information se rapporten "Konsekvenser av kårobligatoriets avskaffande".
För information om arbetet med upphörandet av studentkåren: Studentkårens avskaffande