Karlstads väg är samarbete - inte sammanslagning
2008-02-12Regeringen lägger 20 miljoner på att lärosätena ska gå samman i större enheter, eller samarbeta mer.
Karlstads universitet ser över vilka samarbeten som redan pågår och i vilken mån de kan utvidgas eller fördjupas.
- Vi funderar över om vi kan hitta "funktionella samarbeten" inom några nya områden, men inga konkreta områden har ännu nämnts. Karlstads universitet arbetar med en översyn av våra samarbeten och vi för en dialog med olika aktörer, säger Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet.
Ser möjligheterna
I Karlstad arbetar professor Lars Aronsson med att undersöka hur universitetet kan utnyttja sina nationella och internationella nätverk på bästa sätt, både för att höja kvaliteten och uppnå samordningsvinster.
Regeringen anser att Sverige bör ha färre, men större universitet och högskolor än nu. Forskningsminister Lars Leijonborg säger att regeringen kommer att anslå ytterligare 20 miljoner som smörjmedel för att få högskolor att slå sig samman.
- Ska kvalitén också i de mindre enheterna hållas uppe handlar det om mer profilering, och ska man profilera sig behöver man samverkan med andra, säger Lars Leijonborg.
Karlstad med i diskussionerna
Det finns lärosäten som har kommit igång med planer på olika former av ökat samarbete. Mälardalens högskola och Örebro universitet planerar att gå samman i en federation. I diskussionen kring federationen finns även Karlstads universitet och högskolan i Dalarna med. Lärosätena samarbetar idag genom nätverket Pentaplus.
- Det handlar om en federation, inte någon sammanslagning. Det vi och de andra parterna gjort är att söka tre miljoner kronor för att kunna fortsätta med diskussionerna och utredningsarbetet kring federationen. Och nu verkar det ju som om vi får de pengarna, säger Kerstin Norén.
Kalmar högskola och Växjö universitet planerar en fusion, eventuellt ihop med Blekinge Tekniska Högskola. Luleå tekniska universitet och Umeå universitet samarbetar redan och planerar för att göra det ännu mer.
Just detta är alltså vad Lars Leijonborg vill se och ge pengar till:
- Om såna här initiativ kommer nerifrån så är vi redo att tillföra reformpengar för att underlätta en sån process.
Pengarna räcker till start-prat
Redan den förra regeringen tänkte i liknande banor: då anslogs 20 miljoner på tre år. Nu är de pengarna slut och Lars Leijonborg skjuter till lika mycket igen.
- 20 miljoner totalt, det lär väl bli några miljoner per region möjligen. Det är för lite för att bygga upp en gemensam organisation, men kan fungera som startpeng, säger Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens högskola i ett inslag i Vetenskapsradion, Sveriges radio P1.
- Det räcker till, som jag ser det, att göra det relativt stora arbete som det är att förbereda och diskutera hur man vill ha det, säger Ingegerd Palmér.