Karlstads universitet utreder närmare samarbete
2007-08-31Igår fattade styrelserna för Mälardalens högskola och Örebro universitet beslut om att de två lärosätena ska utveckla ett slutligt förslag till ett federativt universitet. Förslaget ska läggas fram inför styrelserna under nästa år. Om båda styrelserna ställer sig positiva till förslaget, ska federationen vara ett faktum vid årsskiftet 2010/2011. Vid Karlstads universitet ska Lars Aronsson, lektor i kulturgeografi, arbeta halvtid till nästa sommar med att utreda hur universitetets olika nätverk kan fungera bättre och utreda vad federation kan innebära.
Igår fattade styrelserna för Mälardalens högskola och Örebro universitet beslut om att de två lärosätena ska utveckla ett slutligt förslag till ett federativt universitet. Förslaget ska läggas fram inför styrelserna under nästa år. Om båda styrelserna ställer sig positiva till förslaget, ska federationen vara ett faktum vid årsskiftet 2010/2011. Detta blir något helt nytt och unikt i Sverige, meddelar Mälardalens högskola och Örebro universitet i ett pressmeddelande. Nyheten påverkar även Karlstads universitet och igår kväll fick såväl rektor Kerstin Norén som prorektor Lars Haglund sena påringningar från media.
- För vår del är frågan redan på bordet, både här i Karlstad och vid högskolorna i Dalarna respektive Gävle, säger rektor Kerstin Norén i en kommentar till TT. Redan nu samarbetar vi med Örebro och Mälardalen inom samarbetet Penta Plus. Så vi är intresserade av att utreda frågan.
Vid Karlstads universitet ska därför Lars Aronsson, lektor i kulturgeografi, arbeta halvtid till nästa sommar med att utreda hur universitetets olika nätverk kan fungera bättre och utreda vad federation kan innebära.
Och inviten från Mälardalen och Örebro är tydlig:
- Federationstanken känns helt rätt i tiden med tanke på både Dan Brändströms utredning och Anders Flodströms tankar kring den svenska universitetsvärlden, säger rektorerna Palmér och Gidlund. Andra lärosäten som visar intresse för federationen, och som bedöms lämpliga av de båda lärosätena, kommer att inbjudas att delta i federationsprocessen, förklarar de vidare i pressmeddelandet.
Enligt media i går kväll skulle federationen innebära att lärosätena skapar en gemensam myndighet med gemensam ekonomi och personalansvar. Myndigheten har en styrelse och en förbundsrektor men en rektor för varje lärosäte. Ambitionen för Örebro/Mälardalen är att det nya universitetet är bildat vid årsskiftet 2010/2011. Skapandet av ett federativt universitet förutsätter lagändringar och beslut av riksdagen. Örebro och Mälardalen menar också att det kräver ett beslut av regeringen om utökade anslag för forskning vid de berörda lärosätena. Processen dit är lång och kommer inte att innebära en sammanslagning av de två lärosätena. På kort sikt arbetar lärosätena därför vidare med sina egna organisationer för att fokusera och effektivisera sin verksamhet, enligt pressmeddelandet.