Karlstads universitet syns på Bokmässan
2007-09-25Karlstads universitet kommer att visa upp sig på årets upplaga av Bok & Bibliotek 2007 som hålls på Svenska Mässan i Göteborg 27-30 september 2007.
Dag Nordmark, professor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, medverkar i ett stort arbete som lanseras på Bokmässan. Ny svensk teaterhistoria är titeln (Gidlunds förlag), och omfattar tre band med drygt 1000 sidor. Verket är resultatet av ett stort forskningsprojekt där ett tiotal forskare från en rad universitet medverkat. Framställningen börjar redan i förhistorisk tid med riter och ceremonierna som innehåller teatrala inslag och sträcker sig fram till dagens mångskiftande teaterliv. Det grundläggande teaterbegreppet är brett och inkluderar företeelser som kyrkliga processioner, folklekar, musikteater, bygdespel, spex, balett med mera. Till skillnad från tidigare verk av liknande slag har här getts stort utrymme åt teaterlivet utanför de stora städerna och de centrala institutionerna. Framställningen bygger också på ett genomtänkt genusperspektiv som ger stor plats åt de kvinnliga artisterna i det nationella teaterlivet.
Läs om Dag Nordmarks forskning
Christina Olin-Scheller, fil dr i litteraturvetenskap, berättar om sina forskningsresultat beträffande gymnasieungdomars textvärldar under titeln Mellan Dante och Big Brother. Hon har följt eleverna i fyra gymnasieklasser på både studie- och yrkesförberedande program och haft fokus på kursen Svenska B. Utgångspunken är ett vidgat textbegrepp, som enkelt uttryckt betyder att text inte enbart består av skriven text utan även av ljud, bild, filmer, datorspel med mera. Läsning innebär följaktligen inte bara att läsa text utan att tolka och tillägna sig ett medieinnehåll. Studien visar att om undervisningen kring texter och berättande ska vara meningsfull för eleverna måste de bli känslomässigt engagerade. Detta innebär i sin tur att undervisningen måste knyta an till, men också utmana, elevernas litterära repertoarer. Om avståndet mellan lärarens och elevernas begreppsvärldar är för stort, uppstår inte alltid det förväntade mötet mellan text och läsare. En annan slutsats är att idag har lärarna begränsade möjligheter att arbeta utifrån ett vidgat textbegrepp, vilken kräver att utbildning och fortbildning av lärare behandlar läsning av fiktionstext ur nya perspektiv.
Läs Christina Olin-Schellers artikel
Läs mer om Christina Olin-Schellers forskning
AnnBritt Enochsson, doktor och forskare inom pedagogik, ska föreläsa om sin bok Internetsökningens didaktik (Liber AB). Boken bygger på hennes forskning om informationssökning i skolan. Användning av internet som hjälpmedel i undervisningen innebär både möjligheter och utmaningar. De frågor som AnnBritt Enochsson har studerat i sin forskning handlar bland annat om vad internet tillför skolarbetet, vilka sökstrategier som eleverna använder och hur de resonerar om trovärdigheten på internet. Läraren har en viktig roll att hjälpa eleverna att utveckla förmågan att tänka kritiskt kring det de hittar på nätet. Att aktivt arbeta i skolan med frågor som rör internet är också en viktig fråga om jämställdhet och rättvisa, då eleverna har olika förutsättningar utanför skolan.