Karlstads universitet ska vara stolt menade Björklund
2010-11-09Utbildningsminister Jan Björklund besökte på måndagen Karlstads universitet. Det var en del av den "orienteringsresa" som nu står på hans agenda. I den nya regeringen är han minister med ansvar för skolan såväl som den högre utbildningen och forskning.
- Karlstads universitet har tyngd, bredd och framstående samverkan med näringslivet i regionen, sa Jan Björklund under besöket.
En träff med universitetsledningen, presentation av fyra forskare och lunch med landshövding Eva Eriksson, som även är universitetets vice styrelseordförande. Det var vad som stod på programmet när utbildningsministern besökte Karlstad. Rektor Kerstin Norén inledde med att ge en bakgrund över hur lärosätet växt fram och poängterade hur samverkan genom åren har prioriterats.
- Omvärldens problem är inte uppdelade i akademiska ämnesområden. Vid Karlstads universitet är vi duktiga på att möta omvärlden och att samarbeta ämnesöverskridande. Och vi utvecklar hela tiden systematiskt vår samverkan, till exempel genom att omfördela medel till den forskning som utmärker sig inom området.
Ville veta styrkor och utmaningar
Jan Björklund intresserade sig för vilka starka sidor universitetet har och vilka svårigheter och utmaningar som väntar. Det är på det sättet han försöker lära sig mer om sitt nya ministerområde.
- Jag vill veta mer om bakgrunden till varje lärosäte. Mycket är förstås lika på landets universitet och högskolor. Men jag vill höra vad ni är bra på, vilka utmaningar och problem ni möter och vad som är era fokusområden för framtiden.
"Var stolta"
Efter att ha lyssnat ett tag till hur Karlstads universitet har byggt upp samarbeten med regionens klusterbildningar, både inom utbildning och forskning, och om de stora forskningsmiljöer som nu byggs, menade Jan Björklund att Karlstads universitet är viktig för regionen.
- Jag förstår att ni gärna vill framhålla er internationella och nationella roll. Men glöm inte bort att vara stolta över er regionala betydelse. Ni är en mycket viktig faktor i den här delen av landet.
Bland orosmolnen nämndes utformningen av kommande betygssättning av utbildningar som ska styra medelstilldelningen. Jan Björklund menade dock att debatten om utarmning och studentflykt är något överdriven.
- Det är endast någon procent av anslagen som kommer att omfördelas utifrån betygssättningen. Men det är önskvärt att studenter kan jämföra utbildningar utifrån kvalitet och att de lärosäten som får sämre omdömen arbetar med att utveckla sin verksamhet.
Forskarkvartett avslutade
Presentationen av universitetet avslutade med en forskarkvartett. Professor Carl-Gustaf Bornehag och docent Curt Hagquist presenterade sin forskning inom folkhälsovetenskap. Docent Lars Nyberg berättade om Centrum för klimat och säkerhet och Martin Stolare, lektor i historia förklarade hur universitetet arbetet med forskarskola för yrkesverksamma lärare.
- Ni är ett av de nyaste lärosätena, som fortfarande lite söker sin plats i tillvaron. Men här finns både bredd och tyngd, inte minst inom samarbeten med näringslivet i regionen, sammanfattade ministern sina intryck innan han hastade vidare till lunch med rektor och landshövdingen.

